Staré chalupy, kostely nebo obchody. Vědci modelují zaniklé šumavské vesnice

Události v regionech: Vědci virtuálně obnovují zaniklé šumavské vesnice (zdroj: ČT24)

Jihočeští a bavorští vědci společně virtuálně přibližují zaniklé lokality Šumavy. Projekt mapuje místa, která vlivem poválečného dění a vysídlení původního obyvatelstva nenávratně zmizela z krajiny. Pomocí starých map, unikátní sbírky fotografií Šumavy, ale i pamětníků vědci – alespoň digitálně – znovu budují zbořené kostely i celé vesnice.

V obci Pohoří na Šumavě stávalo dříve 113 domů. Mezi nimi byla pekárna, obchody i kino. Vše zmizelo a staré horské chalupy byly postupně nahrazeny  novostavbami. Staré časy připomínají čtyři domy, hřbitov a zpustlý kostel, kterému se v devadesátých letech probořila střecha. 

Pohoří je přitom jedna z celkem tří stovek vesnic, kterou vědci v současnosti znovu modelují a vytvářejí budovy, jež už nestojí. S modelováním jim pomáhají i stavební projektanti.

„Dokážou třeba výšku věže odhadnout z toho, jaká je výška dveří, které vstupují do toho kostela,“ popsal Libor Dostálek z Ústavu aplikované informatiky na Jihočeské univerzitě. Jako vodítko vědcům slouží dochovaná sbírka fotografií, které od přelomu devatenáctého a dvacátého století fotil Josef Seidel, a zachytil tak místa, která už neexistují. 

„Mnozí je poznávají jen podle rozkvetlých stromů, které by v těch lukách neměly být. A právě tam Seidel býval, fotografoval,“ řekl Petr Hudičák, kurátor sbírek Museum Fotoateliér Seidel.  

Šumavské vesnice zmizely po vysídlení Němců

Vesnice na Šumavě zmizely po vysídlení Němců i vytyčení železné opony. Další sídla pak zaplavila voda lipenské přehrady. 

Jednou ze zaplavených obcí byly i Dolní Vltavice, kde žila i Erika Zemanová. Její otec dokonce pomáhal se stavbou hráze. „On čistil ty lesy, odvážel klády a všechno se připravovalo. (…) Němci tady měli předzahrádky. Bylo to tady krásné, říkali,“ popsala pamětnice vesnici, po které zůstala jen voda. 

Právě v Dolních Vltavicích už před třemi lety začaly první snahy o virtuální návrat vesnic. Dnes zatopená víska tehdy v jiném projektu ožila jako první.