Lesem u Šumperka se budou prohánět cyklisté. Otevřou tam stezky upravené pro horská kola

V příměstském lese v Šumperku se na konci dubna otevřou speciálně upravené stezky pro jízdu na horském kole, takzvané singletraily. Jejich spoluautorem je šumperský rodák Ondřej Hoigr,  který pracoval například na projektu oblíbených Rychlebských stezek. Investice přišla šumperskou radnici a Olomoucký kraj na 1,1 milionu korun.

Stezky sice vybudovala šumperská radnice už loni na podzim, oficiálně se ale otevřou až na konci dubna se zahájením cyklistické sezony. Takzvané singletraily vznikly v příměstském lese mezi bývalou Sanatorkou a Tulinkou.  

„Šumperské traily měří dohromady 1460 metrů, přičemž stoupání od Sanatorky k Tulince je 600 metrů. Jedná se o tři různě náročné trasy,“ uvedla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková s tím, že modrá stezka je dlouhá 370 metrů, červená 230 a černá trasa měří 250 metrů.

  • Slavnostní symbolické otevření singletrailových tras naplánovala radnice na úterý 30. dubna od 16:00 u začátku Andělské stezky u bývalé Sanatorky.

Trasy jsou navrženy tak, aby je zvládli i rodiče s dětmi. Právě na tomto místě budou mít možnost své děti naučit základy techniky pro zvládnutí jízdy na horském kole v terénu. „Zhotovitelem cyklotrailu byl Ladislav Ščuka ze Šumperka, který byl vybrán ve veřejné soutěži,“ doplnila mluvčí.

Radnice v Šumperku na projektu spolupracovala se šumperským rodákem Ondřejem Hoigrem, který v minulosti pracoval například na vzniku Rychlebských stezek nebo projektu Single Trail v Moraském krasu. 

Cílem šumperské radnice je oživit městský les a nabídnout návštěvníkům další možnosti sportovního vyžití. Lokalita nad Sanatorkou je už dnes častým cílem rekreantů, kromě trailů tam obyvatelé města najdou discgolfové hřiště, Čarovný les nebo Andělské stezky lemované sochami andělů, které vznikaly během sochařských sympozií.