Myslivci nechtějí singletraily v Mariánském údolí. Aby cyklisté nerušili zvířata

Budování nových singletracků na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Výstavba takzvaných singletrailových tras v brněnském Mariánském údolí vadí některým myslivcům a obcím. Přírodní stezky pro cyklisty tam začaly růst letos na jaře. Víc než třicet kilometrů jich přitom úspěšně funguje v Jedovnicích a Boskovicích na Blanensku. V budoucnu mají přes Moravský kras propojit právě Boskovice s Brnem.

Cyklisté, kteří se prohánějí po jednosměrných terénních trasách, takzvaných singletrailech, jsou v některých lesích běžnou záležitostí. Na jižní Moravě až do loňského roku chyběly. Prvních skoro třicet kilometrů otevřeli loni v Moravském krasu. Kde je možné v Česku jezdit po singletrailech ukazuje mapa.

  • Trasa 1. (7,5 Km) - Na pozemcích Belcredi mezi Kadlcovým mlýnem a líšeňským hřbitovem. 
  • Trasa 2. ( 6km) – Od Raka k Horákovské myslivně po silnici, odtud klesání pod Starou horou zpět k Rakovi.
  • Trasa 3. ( 14 Km) – Od Raka k Horákovské myslivně, na Mokrou, k Mokerské myslivně a zpět ke Kadlcovu mlýnu.

Traseři stejné společnosti, Singletrail Moravský kras, začali cesty budovat i v Mariánském údolí v Brně. Brněnské zastupitelstvo je podpořilo částkou osm milionů korun. Myslivci ale protestují. „ Vidíte ty nory jezevců, které jsou obehnané tou cyklostezkou? Bojíme se, že cyklisté budou zvířata rušit,“ řekl předseda Myslivecké společnosti Staré zámky Oldřich Suchý ml.

Za pronájem honitby dají myslivci 200 tisíc za rok. Teď je ale podle nich znehodnocená. „Bylo by dobré, kdybychom mohli projekt připomínkovat a případně změnit,“ dodal Oldřich Suchý.

Protestuje i obec, vlastníkům lesa cyklotrasy nevadí

Proti budování singletrailů vystupuje i obec Mokrá – Horákov, přes jejíž území trasy vedou. Obec se proti kladnému stanovisku šlapanického odboru životního prostředí odvolala. „Může se tady zvýšit doprava. Tato část lesa se nachází v rekreační zóně,“ vysvětlil své obavy starosta Aleš Ryšavý (ČSSD).

Klíčový ale zůstává názor vlastníků či správců lesa. Líšeňské lesy obhospodařuje šlechtický rod Belcredi a Lesy České republiky. Oba vlastníci zatím projektu dali zelenou. „V koncepci rozvoje je zakotvena podpora volnočasových aktivit šetrných k lesním ekosystémům, což projekt singletrailových tratí splňuje,“ uvedl vedoucí odboru marketingu a komunikace Lesů ČR Ondřej Kopecký.

Na základnu v Jedovnicích míří stovky cyklistů

Jedovnické singletraily navštíví každý víkend kolem sedmi tisíc cyklistů. Nikdo si na ně zatím nestěžoval. „Myslím, že nikdo z těch lidí, kteří tady jsou, tomu lesu nebo přírodě nechtějí škodit a nechtějí ubližovat žádným jiným návštěvníkům. Myslím si, že je spíš cesta najít variantu, jak se v tom lese společně umístit,“ řekl zástupce Singletrail Moravský kras Petr Vaněk.

Na kraji Brna i přes protesty myslivců a obce pokračuje stavba cyklistických tratí dál. Cyklisté by se po nich mohli projet už příští rok v červnu.