Na veletrhu ve Francii se našel zájemce o Ostravici. Využití budovy by mělo být nekomerční

O prvorepublikový obchodní dům Ostravica-Textilia projevil na veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM v Cannes ve Francii zájem zahraniční investor. O budoucnost budovy, která chátrá už skoro dvacet let, se město zajímá dlouhodobě. Okamžitě kontaktovalo současného majitele Ostravice.

Objekt Ostravice v minulosti několikrát změnil majitele, teď patří jedné z firem podnikatele Daniela Zemana. „Pořád jsme ve spojení s majitelem objektu a řešíme, jaké vidí možnosti on, jaké my. Sami jsme několik variant už prověřovali,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

V minulosti se už řešilo, zda by objekt nebyl vhodný například pro vědeckou knihovnu nebo sídlo některé správní agendy magistrátu. Ani jedna z těchto variant by však podle vedení města nebyla efektivní. 

Spása ze zahraničí?

Ve francouzském Cannes proběhl v březnu veletrh nemovitostí a investičních příležitostí, kterého se účastnila i Ostrava. Právě tam vedení města narazilo na možného zájemce ze zahraničí. Jedná se o soukromého investora, který ale zatím nechce být konkrétní v tom, jaké plány s budovou má. Údajně by ale mělo jít o nekomerční využití. 

Primátor zájemce o Ostravici propojil se současným majitelem objektu a momentálně už jednají spolu. „Více k projektu investor říct nechtěl. Podle něj lze ale očekávat, že jednání potrvají řádově týdny, možná i měsíce,“ řekl Macura. 

Bez spolupráce s městem to prý nepůjde

Vedení Ostravy ale počítá s tím, že o budoucnosti Ostravice-Textilie s ním bude nový investor komunikovat. Nedávno pro město skončil spor se společností Amádeus Real, která objekt v minulosti vlastnila a měla s ním své plány. 

 „Jakékoliv projekty spojené s rekonstrukcí Ostravice budou vyžadovat určitý zábor. Musíme ty záměry ladit společně. Chtěli bychom vypsat i nějakou urbanistickou studii na tu lokalitu jako takovou,“ upřesnil primátor Ostravy. 

Kdysi luxus, dnes ruina

Jeden z nejluxusnějších obchodních domů Ostravica-Textilia v centru Ostravy fungoval od roku 1930. Před devatenácti lety v něm proběhla nepovolená rekonstrukce, při které se zřítily stropy budovy. Tehdy objekt vlastnil opavský podnikatel Kamil Kolek. Žádnému z dalších majitelů se nepodařilo vrátit mu původní slávu.