Ostrava může začít plánovat proměnu náměstí. Soud ukončil spor s developerem

Ostrava nemusí platit za údajně zmařenou investici (zdroj: ČT24)

Ostravě se otevírá cesta k proměně náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru města. Nejvyšší soud zamítl dovolání developerské firmy Amádeus Real, která od Ostravy žádala 1,5 miliardy korun za údajně zmařenou investici do stavby multifunkčního areálu. Vedení Ostravy ale zatím nemá představu o tom, jak pozemek u bývalé Ostravice-Textilie v budoucnu využít.

Polyfunkční komplex měl vzniknout na náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru Ostravy, ale z projektu nakonec sešlo. Rada městské části Moravská Ostrava a Přívoz podle žalobce nedala v klíčovém okamžiku souhlas s umístěním stavby. Po jeho následném udělení firma od smlouvy odstoupila a dala město k soudu.

Souhlas s umístěním stavby radnice odmítla dát kvůli úpravám v projektu. „Ubyl tam velký počet parkovacích míst a plochy zeleně, která v tom původním projektu měla být,“ řekla bývalá místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová (Ostravak).

Chtěla peníze, místo toho bude platit

Žalobu firmy už před dvěma lety zamítl Krajský soud v Ostravě a Nejvyšší soud jeho rozsudek minulý týden potvrdil. Developer teď musí městu zaplatit náklady na dovolací řízení ve výši přes 800 tisíc korun.  

„Žalované statutární město Ostrava nemohlo porušit právní povinnost poskytnout součinnost, neboť k tomu nebyla dána příležitost, když mu Amádeus Real, a. s., nepředložila řádnou kompletní dokumentaci pro územní řízení se zapracovanými změnami z prosince roku 2011,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Vedení firmy Amádeus Real se zatím k rozhodnutí soudu vyjadřovat nechce. „My jsme rozhodnutí Nejvyššího soudu dosud neobdrželi, proto se k němu nemůžeme vyjadřovat,“ řekl mediální zástupce společnosti Karel Samec.

Budoucnost lokality je nejistá

Město v tuto chvíli na náměstí Dr. Edvarda Beneše nemá schválený žádný konkrétní projekt. Důvodem je právě už ukončený soudní spor. Přípravám na zvelebení lokality ale nyní nic nebrání.

Rozsudek je pro město pozitivní v tom, že se mu v dané lokalitě uvolňují ruce v tom, co by tam jednou mohlo být. I požadovaná výše náhrady za takzvanou zmařenou investici by pro město byla velice nepříjemná.
Radim Babinec
náměstek primátora Ostravy

Pozemky vedle bývalého módního domu Ostravica-Textilia patří městu. Zastupitelé loni v březnu rozhodli, že odstoupí od smlouvy o prodeji pozemků na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kterou město s developerem v minulosti uzavřelo. „Dnes je už fakticky nesporné, že pozemky nadále patří městu,“ uvedla mluvčí radnice Andrea Vojkovská. 

Bývalý módní dům Ostravica-Textilia chátrá od roku 2000, kdy se v něm při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy. Historické objekty získal v roce 2007 Amádeus Real. Chtěl z nich udělat součást polyfunkčního obchodního komplexu.