Soud zamítl žalobu firmy Amádeus Real na Ostravu o 1,5 miliardy

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě ve čtvrtek zamítl žalobu developerské firmy Amádeus Real na Ostravu. Společnost žádala 1,5 miliardy korun za údajně zmařenou investici do stavby multifunkčního areálu v centru města. Zástupci Ostravy nárok od počátků odmítají.

Už dříve v této věci rozhodoval Okresní soud v Ostravě, který mezitimním rozsudkem žalobu označil za oprávněnou. Rozhodnout se pak mělo o výši náhrady.

Proti rozhodnutí okresního soudu se Ostrava odvolala. Krajský soud v Ostravě odvolání projednal a dospěl k jinému rozhodnutí. „Žaloba se zamítá,“ uvedl soudce. Rozhodl také, že firma má městu uhradit náklady na soudní proces.

Právník developera Tomáš Politzer se k rozhodnutí nechtěl vyjadřovat. „Počkáme si na písemné vyhotovení rozsudku,“ řekl. Naznačil ale, že společnost podá dovolání.

  • Komplex tvoří tři domy. Nejstarší je budova bývalé banky z roku 1905, kterou navrhl vídeňský architekt Wunibald Deininger. Roku 1911 byl postaven podle návrhu Felixe Neumanna bývalý obchodní a nájemní dům a roku 1929 obchodní dům Textilia.
  • Textilia, kterou navrhla berlínská architektka Marie Formmerová, patřila k největším a nejluxusnějším obchodním domům v republice. Přežil bombardování za 2. světové války a fungoval i po znárodnění za komunismu, dostal ale nové jméno – Ostravica.
  • Zkáza přišla osm let po privatizaci v roce 2000, kdy se stal majitelem komplexu opavský podnikatel Kamil Kolek. Při opravách, na které neměl povolení, se za provozu obchodního domu zřítily stropy a část střechy. Dostal za to podmínku. Roku 2001 krátce zprovoznil část objektu. Od té doby je uzavřený.
  • Roku 2005 koupila obchodní dům firma Ostravica Fashion, která odstranila následky havárie. V roce 2010 se stala vlastníkem developerská společnost Amádeus Real, jež přišla s projektem obchodního centra za 2,5 miliardy. Koupila i sousední městské pozemky. Nejstarší budovu chtěla zbourat.
  • Protože společnost nedostala územní rozhodnutí, odstoupila roku 2012 od smlouvy a roku 2013 žalovala město o 1,6 miliardy za zmařenou investici. To město neuznává a soudí se. Požaduje také doplatit asi sedm milionů, jež firma dluží za pozemky. Stav komplexu se neustále zhoršuje, hrozí demolice rohového domu, který nedostal památkovou ochranu. Město marně vymáhalo udržovací práce v objektu.
  • Od roku 2012 začala bojovat za záchranu komplexu občanská iniciativa. Petici za zachování objektů podepsalo přes sedm tisíc lidí. Petiční výbor podal také trestní oznámení na majitele. Roku 2014 převedla firma Amádeus Real domy firmě RME Czech majitele Nikose Boborase.

Naopak advokát Ostravy Luboš Fojtík rozsudek uvítal. „Žaloba byla v plném rozsahu zamítnuta. Důvodem bylo především to, že žalobce neplnil při přípravě projektu své povinnosti. Především řádně nezpracoval dokumentaci, aby město mělo plnou kontrolu nad tím, jak bude stavba vypadat,“ řekl. Podle něj je tak smlouva stále platná.

Dodal, že Ostrava se s developerem i proto dál soudí o doplacení kupní ceny za pozemky v centru města. Spor projednává Obvodní soud pro Prahu 1, byl přerušen. „Čekalo se na rozhodnutí krajského soudu,“ řekl Politzer a dodal, že město v tomto řízení požaduje víc než 60 milionů korun.

Náměstí se nesmí upravovat

Společnost Amádeus Real v centru Ostravy chystala stavbu nákupního centra. V roce 2012 odstoupila od kupní smlouvy na pozemky na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde měl obchodní komplex stát. Stalo se tak poté, co centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz nedal souhlas s umístěním stavby, který společnosti udělil až později. Město ale odstoupení od smlouvy neuznalo.

Spor Ostravě komplikuje i jakékoliv úpravy náměstí, protože pře se fakticky vede i o vlastnictví pozemků. Celková kupní cena za pozemek přesahovala 83 milionů korun. Developer ale zaplatil jen její část a od smlouvy posléze ustoupil.