U Havířova, kde se stávají smrtelné nehody, navrhli silničáři zákaz odbočení. A zátarasy

ŘSD chce zakázat odbočení vlevo na příjezdu do Havířova (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic má v plánu zakázat řidičům přijíždějícím do Havířova od Ostravy odbočit vlevo do části Šumbark. Podle správce silnice je tato komunikace nebezpečná a už tam došlo k několika vážným nehodám. Místní politici ale chtějí jiné řešení, například radary.

Na křížení komunikace první a druhé třídy řidiči často bourají – hlavně při odbočování vlevo do havířovské části Šumbark. Například v polovině prosince loňského roku tam nedal protijedoucímu autu přednost mladý řidič. Při srážce zemřela sedmadvacetiletá spolujezdkyně. 

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla dochází v tomto místě k nebezpečným situacím často a je potřeba tomu zamezit. Řidičům by měly v odbočení vlevo zabránit betonové zátarasy. 

Podle politiků nesmysl

S touto variantou ale zásadně nesouhlasí politici z havířovského magistrátu. Bojí se, že by na kruhovém objezdu docházelo k zácpám. 

Lidé z městské části Šumbark by měli problém se dostat do města. Kamiony by musely projet přes kruhový objezd a vrátit se zpátky.
Bohuslav Niemiec
náměstek primátora Havířova

„Samozřejmě nejbezpečnější, ale zároveň nejnákladnější by bylo mimoúrovňové křížení. Pokud bychom tam osadili například semafor, zásadním způsobem narušíme plynulost dopravy,“ vysvětlil Rýdl.

Padesátku řidiči ignorují

Na nebezpečné křížení upozorňují i dopravní značky, které řidičům přikazují snížit rychlost na 50 kilometrů za hodinu. Podle radních však maximální povolenou rychlost řidiči v devadesáti procentech případů nerespektují. 

Město navrhuje nainstalovat před křižovatku radary a uvažuje také nad odbočením ze Šumbarku směrem do města. „My slyšíme ty kritické hlasy, nicméně pokud jde o bezpečnost, a toto skutečně je kritické místo, tak nebudeme jakkoliv smlouvaví,“ upozornil mluvčí.

Konečné slovo tak bude mít Krajský úřad v Ostravě. „K němu se teď odvolali i havířovští politici. Hejtmanství nakonec rozhodne, jestli zákaz odbočení na křižovatce před městem začne platit,“ zjistil redaktor ČT Tomáš Indrei.