Na Olomoucku se letos opraví bezmála třicet mostů. Dojde i na Hanáckou estakádu

Na Olomoucku se letos opraví bezmála třicet mostů (zdroj: ČT24)

Olomoucký kraj i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos investují stovky milionů korun do oprav silničních mostů. Řada z nich je už teď ve špatném stavu, část pak přímo v havarijním. Na některých místech se už dokonce musel omezit provoz.

Laškov na Prostějovsku leží na půl cesty mezi Olomoucí a Kunicí. Kvůli mostu ve špatném stavu zažíval problémy s dopravou. Lidé měli komplikovanější cestu do práce nebo do školy i proto, že místem nemohly projíždět autobusy. „Všichni nadávali, protože děcka musela chodit pěšky, nebo přesedat v Pěnčíně,“ říká starosta Laškova Ladislav Jedlička.

Úsekem by ale měly už letos projet i těžší kamiony; kraj totiž plánuje opravu mostu za třináct milionů korun. Laškov navíc není jediným místem, kde se bude investovat.

Oprav se má dočkat i Hanácká estakáda

„Na rok 2019 má Správa silnic Olomouckého kraje v plánu opravu čtrnácti mostů a dalších zhruba patnáct bude upraveno v rámci oprav silničních úseků,“ říká náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Zahradníček (ANO). 

Pozadu v opravách nezůstanou ani některé úseky dálnic. Jedna z největších investic ŘSD v Olomouckém kraji bude v Prostějově. Jedná se o D46, konkrétně o most zvaný Hanácká estakáda.

„Na rekonstrukci estakády Haná v Prostějově připravujeme výběrové řízení. V letošním roce proběhne oprava jednoho mostu a v roce 2020 druhého. Opravovat budeme vršek, izolace, římsy a protihlukové stěny,“ popisuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Problémy mají i v Prostějově

Dálničáři letos plánují i opravu mostu v Rapotíně a v Petrově nad Desnou. Se špatným stavem mostu se pak potýkají také některá města. V Prostějově omezili nosnost dvou konstrukcí.

„Při poslední kontrole bylo zjištěno, že kromě mostů, o kterých se ví, nejsou v úplně ideálním stavu ještě dva mosty, jeden v ulici Pujmanově a druhý přes Minský náhon,“ říká mluvčí magistrátu města Prostějova Jana Gýborová.