Kolem Ostravice v Beskydech se toulá medvěd, lesníci ho chtějí přestěhovat

V údolí potoka Řečice ve Starých Hamrech v Moravskoslezském kraji se pohybuje medvěd hnědý. Asi tříletého jedince opakovaně zahlédli turisté i lesníci. Šelma už zabila tři jeleny a Lesy ČR kvůli bezpečnosti požádaly Správu CHKO Beskydy o přemístění zvířete do jiné lokality. Ochranáři to ale odmítají – šelma prý není lidem nebezpečná.

Tříletého medvěda lidé na Frýdecko-Místecku poprvé viděli 17. ledna. Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Ochránci přírody se medvěda pokusili vypudit hlukem, šelma se ale na zimoviště vrátila a trvalé přestěhování zvířete CHKO Beskydy odmítá.

Argumentuje tím, že zvíře je plaché, nechová se nestandardně, není agresivní a pohybuje se v řídce osídlené lokalitě – v okolí Starých Hamrů se totiž nachází jenom několik rekreačních chat. Obec Staré Hamry nicméně zveřejnila výstrahu pro lidi, aby byli v přírodě obezřetní. Nad údolím vede hlavní běžkařská a turistická magistrála na Lysou horu, takže medvěda mohou potkat i běžkaři.

Bez možnosti odchytu

Podle ředitele CHKO Františka Jaskuly momentálně odchyt ani není možný. Agentura ochrany přírody a krajiny, pod kterou CHKO Beskydy spadá, totiž nemá oprávnění medvěda chytat a stěhovat. Musela by požádat o udělení výjimky – a tu lze dostat, jen kdyby se medvěd přibližoval k domům a byl lidem nebezpečný.

Ochránci tak pohyb zvířete zatím monitorují; na rozbor poslali jeho trus a testy by měly ukázat, jestli se jedná o stejné zvíře, které loni na podzim dělalo problémy na Valašsku, kde medvěd potrhal několik desítek ovcí. Ochránci ho tehdy dokonce směli odchytit, ale nepovedlo se to – a ve hře je možnost, že medvěd změnil lokalitu.