Kamery nahrály kamiony, které přivezly k Frýdku-Místku nebezpečný odpad. Kauzu vyšetřuje policie

Sanační práce v objektu skladu ve Starém Městě u Frýdku-Místku, kde se objevily barely s nebezpečným odpadem, začnou ve středu. Chemici v ochranných oblecích nejprve na místě zanalyzují obsah jednotlivých barelů a podle výsledku je roztřídí podle kategorie odpadů. V úterý to řekla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Do tamního skladu odpad pravděpodobně navezla polská firma a kromě skladovací haly ve Starém Městě ho uložila také v objektu v Bohumíně na Karvinsku. Ve Starém Městě je podle předpokladů asi 500 tisíc litrů odpadů, v Bohumíně okolo 150 tisíc litrů. Odvoz nebezpečného odpadu pro město zajistí společnost Aquatest, která má zkušenosti s likvidací lagun v Ostravě i likvidací podobné skládky v Lovosicích.

„Ve středu dopoledne budou na místě probíhat zejména organizační a administrativní záležitosti. Společnost si přebere areál a bude konzultovat zásah chemiků se zástupci policie, hasičů i města tak, aby se vzájemně neomezovali ve výkonech svých činností. Policisté budou i nadále na skládku dohlížet,“ uvedla Matějíková.

Kamery zachytily kamiony s odpadem

Obsah z poškozených a netěsných barelů se postupně přemístí do barelů nových. Posléze bude převezen a uskladněn v zabezpečených skladech nebezpečných odpadů ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Bohumín zatím podle mluvčí radnice Lucie Balcarové zajištění materiálu nechává na majiteli soukromého objektu, kam byl dovezen. Podle vedení města odpad obyvatele neohrožuje. Mluvčí dodala, že městským strážníkům se podařilo na kamerovém systému dohledat kamiony, které odpad dovezly. Tyto podklady předali policii.

„Případ vyšetřuje policie, která nás požádala o součinnost. Náš odbor životního prostředí situaci každý den monitoruje. Soukromý objekt, v němž se navezený odpad nachází, je v takovém technickém stavu, že nehrozí aktuální nebezpečí. Hlídá jej policie. Podle inspekce životního prostředí nejsou ohroženy spodní vody. Pokud to situace nebude vyžadovat, nebudeme do doby skončení vyšetřování podnikat žádné další kroky. Je na majiteli objektu, aby sklad zlikvidoval,“ uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Policie případ stále vyšetřuje a podle policejní mluvčí Gabriely Pokorné nemá nové informace. „Moravskoslezští kriminalisté shromažďují informace ke konkrétním osobám, které předmětné látky do objektů navezly. Byly zajištěny stopy, které zkoumají znalci. Kriminalisté rovněž pokračují ve výsleších,“ řekla Pokorná.

Potvrdí-li se podezření, Polsko uhradí náklady

Primátor Frýdku-Místku už dříve řekl, že převoz a odběr vzorků bude město stát zhruba čtyři sta tisíc korun, nákladné bude ale hlavně uskladnění odpadu, ročně by mohlo stát až dva miliony korun.

Město neví, jak dlouho se materiál bude muset skladovat, protože čeká na vyjádření policistů, kdo je původce odpadu a kdo by si ho měl převzít. Potvrdí-li se, že odpad nezákonně navezla polská firma, přejde odpovědnost za likvidaci podle mezinárodních dohod na Polsko.