Na Moravě fungovala rozsáhlá síť distributorů drog. Prodejem kokainu vydělávali miliony

Zlínští kriminalisté obvinili šest mužů a jednu ženu za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Organizovaná skupina řízená osmadvacetiletým mužem ze Zlínska postupně dovezla ze Slovenska kokain v hodnotě několika milionů korun, drogu ředili a prodávali desítkám stálých zákazníků.

Kokain dodával ze Slovenska na Moravu dvaačtyřicetiletý muž. Droga byla podle policie velmi kvalitní. „Dováželi kokain ve vysoké čistotě až osmdesát pět procent. Tady docházelo k následnému ředění, distribuce na ulici byla v čistotě zhruba třicet procent. Je to běžná pouliční čistota kokainu,“ popsal vedoucí odboru obecné kriminality zlínského krajského policejního ředitelství Petr Petrželka.

Drogu kupovali bohatí lidé

Zatímco nákupní cena gramu drogy se podle něj pohybovala okolo 1500 korun, naředěnou ji distributoři prodávali za 2000 až 2500 korun. Dodávky kokainu přicházely pravidelně, podle potřeby uživatelů i několikrát měsíčně. Drogu si kupovaly desítky zákazníků.

„Co se týká cílové skupiny, byli to finančně zajištěnější lidé. Nebyli to běžní uživatelé pervitinu a podobně,“ řekl Petr Petrželka.

Drogu členové skupiny prodávali především ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, ale také například v Jihomoravském kraji nebo v Praze. Kokain užívala i většina dealerů. Obvinění si mohli podle kriminalistů prodejem drogy vydělat řádově miliony korun.

Kokain na Zlínsku ještě nebyl

Ředitel odboru pátrání Olomouc Generálního ředitelství cel Michal Zapletal označil kauzu za výjimečnou. „V rámci Zlínského kraje se jedná o první případ, kdy došlo k odhalení takového množství drogy a vůbec o to, že se jedná o drogu kokain. Skupina jednak měnila způsob přepravy, komunikace v rámci skupiny byla na velice konspirativní úrovni. Bavili se různě v šifrách, používali různé prvky komunikace, kterými stěžovali odhalení nelegální trestné činnosti,“ uvedl Zapletal.

Zásahu proti skupině se v druhé polovině listopadu podle Petrželky zúčastnilo zhruba 250 policistů a celníků. „Při sedmi domovních prohlídkách a sedmi prohlídkách nebytových prostor kolegové zajistili mimo jiné finanční prostředky související s páchanou trestnou činností ve výši 1,25 milionu korun, dále kokain, k jehož množství se prozatím nebudeme vyjadřovat, a dvě vozidla pachatelů,“ řekl Petr Petrželka.

Počet obviněných nemusí být podle policie konečný. Čtyři lidé jsou stíháni vazebně, další na svobodě. Obvinění dosud nebyli v souvislosti s drogovou kriminalitou soudně trestáni.