V Hongkongu odsoudili sedmdesátiletého Čecha za pašování kokainu

K 27 rokům vězení byl v Hongkongu za pašování drog odsouzen téměř sedmdesátiletý český občan. Informoval o tom Český rozhlas. Muž, který byl zadržen na letišti se třemi kilogramy kokainu, vinu popírá. Tvrdí, že o drogách v kufru nevěděl.

Rozsudek nad důchodcem, který strávil ve vazbě v Hongkongu více než rok, potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Byl shledán vinným v případu pašování drog a odsouzen k 27 letům vězení,“ potvrdila Radiožurnálu.

Český občan, který podle hongkongské policie zásilku kokainu převážel z Jižní Ameriky, tvrdí, že o drogách ve svém zavazadle nic netušil. Kufr, v němž byl bílý prášek nalezen, údajně dostal jako dárek.

Již v srpnu byl v Hongkongu za pašování kokainu odsouzen rovněž k 27 letům vězení třiašedesátiletý Čech. Muži do Hongkongu přiletěli nezávisle na sobě. Mezi Českem a Hongkongem existuje dohoda o vydávání českých osob. Odsouzení tak mohou být časem převezeni do českého vězení.

Kila drog za miliony, desítky let v cele

Nejznámějším případem se stala kauza Emila Novotného a Radka Hanykovicse, kteří pašovali heroin z Thajska. V polovině 90. let za to byli thajskými soudy odsouzeni nejprve k 50 letům vězení, později jim byly tresty sníženy a v lednu 2004 byli na základě česko-thajské smlouvy převezeni do ČR.

  • Postihy za pašování drog i podmínky bývají mnohdy velmi tvrdé. Mediálně známým se stal případ Emila Novotného, který byl v Thajsku odsouzen za pokus o propašování více než pěti a půl kilogramu heroinu do Kambodži. S dvěma a půl kilogramy téže drogy byl na letišti zadržen další Čech Radek Hanykovics. Oba byli odsouzeni k 50 letům za mřížemi.
  • Pět dekád měli strávit v obávané thajské věznici Bang Kwang. Za každý, byť sebemenší kázeňský prohřešek byli zbiti bambusovými tyčemi. Spali na rohožce na betonové zdi. Vězni neměli přístup k lékům ani lékařské péči, stravu by Evropan popsal jako nepoživatelnou.
  • Po několika letech se české ambasádě podařilo vyjednat, aby si oba pašeráci mohli zbytek trestu odsedět v České republice. V roce 2004 byli eskortováni do vlasti, vrátili se však s podlomeným zdravím. Hanykovicsovi byl po roce výkon trestu přerušen, v roce 2007 zemřel. Novotnému v roce 2008 zbytek trestu prominul tehdejší prezident Václav Klaus.
  • Zdroj: lidovky.cz

V červnu 2001 byli na řecko-tureckých hranicích zadrženi Milan Lesniak a Bronislava Paclová s 32,2 kg heroinu. Řecký soud je nejprve odsoudil na doživotí, později tresty zmírnil Lesniakovi na 20 a Paclové na 18 let.

K vysokému trestu, k 26 letům vězení, byl také odsouzen Tomáš Honz z Liberce, který byl v roce 1995 zatčen v britském přístavu Ramsgate poté, co celníci objevili v českém autobusu 50 kilogramů heroinu.

V červnu 2006 turecká policie zadržela na hranicích s Řeckem dva Čechy s 31 kilogramy heroinu. Muž i jeho syn skončili ve vazební věznici, ale mladíka nakonec policisté pustili. Otec následující rok dostal v Turecku devět let vězení.

Podle údajů ministerstva zahraničí, které se objevily v tisku, pobývalo v roce 2016 ve světě kolem 1200 Čechů ve vězení či vazbě. Z toho 120 kvůli drogovým deliktům.

Vydáno pod