Mráz škodil řidičům tam, kde to nečekali. V Brně došlo ke dvěma hromadným nehodám

Podle varování meteorologů komplikuje ve středu ráno dopravu mráz a namrzání vozovek. Zatímco se ovšem meteorologická výstraha týkala severní poloviny republiky, nejvýznamnější komplikace hlásil jih Moravy, kde museli policisté řešit dvacítku nehod – včetně dvou hromadných.

„V celém kraji řešíme množství spíš drobnějších nehod, převážně bez zranění. Dopravu usměrňujeme na ulici Porgesova, kde se srazilo osm automobilů v části mezi Husovickým a Královopolským tunelem,“ řekl ve středu ráno mluvčí brněnských policistů Pavel Šváb.

Další hromadná nehoda se stala na mostě v Hradecké ulici, srazilo se tam po šesté hodině ráno devět aut. Policisté také varovali před ledovkou na devítikilometrovém úseku silnice 430 přes Vyškov, Luleč, Nemojany, Tučapy, Komořany a Rousínov na Vyškovsku.

Počasí a namrzání vozovek trápily, byť méně výrazně, i řidiče na Zlínsku, zejména v okolí Vsetína a Valašského Meziříčí, kde bylo riziko vzniku ledovky a dohlednost v některých úsecích snižovala hustá mlha. Namrzání vozovek hrozilo ráno také na Vysočině a v Olomouckém kraji, žádný z regionů ale nehlásil takové komplikace jako Jihomoravský kraj.

Úterní meteorologická výstraha varovala před tvorbou náledí během večera a noci na středu hned devět krajů. Zahrnovala Karlovarský, Plzeňský, Liberecký a Ústecký kraj a části Pardubického, Královéhradeckého, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Ledovka je průhledná vrstva ledu, která je velmi hladká. Vzniká při mrznoucím dešti nebo mrholení, které po dopadu na zem okamžitě mrzne. 

Náledí je voda, jež zmrzne až na zemi, nebo vzniká z částečně roztálého sněhu. Často se tvoří přes noc.

Námraza vzniká při mrznoucí mlze. Její kapičky namrzají na povrchu země nebo na chladných pevných předmětech. Velmi špatně se odstraňuje.