Stát zaplatí sedm milionů za pracovní úraz, rozhodl soud

Hradec Králové - Bezmála sedmimilionové odškodné za pracovní úraz přiznal Krajský soud v Hradci Králové Leoši Páleníčkovi. Ten po pádu ze žebříku skončil na invalidním vozíku. Peníze zaplatí stát prostřednictvím pojišťovny. Částka patří k nejvyšším, jaké české soudy za pracovní úraz dosud přiznaly.

Nešťastná vteřina změnila před šesti lety panu Páleníčkovi život. Ne vlastní vinou spadl ze žebříku na stavbě haly v Ostravě-Vítkovicích. Krajský soud nyní v odvolacím řízení potvrdil, že stát musí postiženému prostřednictvím pojišťovny vyplatit 6 milionů a 840 tisíc korun. „Částka je zcela přiměřená stavu žalobce v době před a po úraze, má mu nahradit utrpěnou újmu,“ prohlásil soudce Igor Pařízek.

Peníze na odškodné jdou ze státního rozpočtu. Pojišťovna Kooperativa, která je má vyplatit, považovala částku za příliš vysokou, proto se odvolala. „U pana Páleníčka je ten problém, že v době, kdy se mu stal pracovní úraz, byl u jiného zaměstnavatele v pracovní neschopnosti,“ konstatoval zástupce pojišťovny Jan Janík.

Zaměstnavatel pro případ úrazu dělníků komerčně pojištěný nebyl, navíc je ve vězení. Na nároku invalidy na odškodné to ale podle soudu nic nemění. 

V Česku se každoročně stane na 40 tisíc pracovních úrazů. I když jejich celkový počet roste, klesá počet smrtelných úrazů. V roce 2007 jich bylo 192, o tři roky později 135 a vloni 108.