Pražské služby vytěsní drobné akcionáře. Praha se tak stane jediným majitelem firmy

Valná hromada Pražských služeb (PSAS) schválila vytěsnění drobných akcionářů, takzvaný squeez-out. Přinutí tak minoritní akcionáře k odprodeji asi tří procent akcií společnosti Praze. Město se díky tomu stane jediným vlastníkem společnosti.

Praha loni koupila 19,3 procenta společnosti od EP Industries ze skupiny EPH Daniela Křetínského. Ve firmě, která zajišťuje svoz a zpracování komunálního odpadu, tak vlastnila 96,24 procenta. Letos v září město získalo povolení České národní banky, že může vykoupit i zbylé akcie od minoritních vlastníků.

Za podíly drobných akcionářů plánuje město podle dřívějších informací zaplatit maximálně 159,4 milionu korun. Podle dokumentu předloženého valné hromadě město zaplatí 2928 korun za jednu zaknihovanou akcii na jméno o jmenovité hodnotě tisíc korun. 1172 korun potom vydá za jednu zaknihovanou akcii na jméno o jmenovité hodnotě 400 korun. Cenu akcií si nechalo město stanovit odborným posudkem. 

Jakmile bude město jediným vlastníkem Pražských služeb, bude moci zakázky týkající se komunálního odpadu či úklidu zadávat přímo PSAS bez výběrového řízení. K tomu, aby se tak mohlo stát, musí ještě PSAS rozdělit poměr zakázek tak, že minimálně 80 procent z nich budou tvořit zakázky od města.

Pražské služby na základě desetileté zakázky od magistrátu z roku 2015 zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Zbytek zajišťuje Křetínského AVE CZ a její subdodavatelé. Čistý zisk PSAS loni činil 123,3 milionu korun.