Báň věže olomoucké radnice ukrývala dokumenty z 60. let. Pionýři snili o cestě na Měsíc

Stovky fotografií a dokumentů z počátku 60. let minulého století i vzkaz tehdejších pionýrů pro své následovníky žijící v roce 2000 obsahovala báň ve špici věže radnice v Olomouci. Doklady o kulturním a společenském dění v Olomouci byly z báně vyjmuty minulý týden poté, co byla špice radniční věže kvůli plánované rekonstrukci pomocí speciálního jeřábu snesena na zem.

Báň naplnili v roce 1962 úředníci dobovými dokumenty a předměty – stalo se tak po dokončení poslední velké rekonstrukce. Tehdy se radnici ještě říkalo městský národní výbor.

Teď, když uplynulo půlstoletí, se Olomoučtí k „pokladu“ vrátili.

„Po otevření báně vyjmul stavbyvedoucí postupně sedm různě velkých kovových pouzder, v nichž byly pečlivě zabaleny a uloženy desítky fotografií, textů či například plakátů. Mezi uloženými odkazy byly i trojrozměrné předměty jako knihy, tehdejší mince, pamětní medaile či odznaky,“ uvedl mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Úředníci, kteří se zúčastnili otevírání báně, si mohli mimo jiné přečíst dopis skupiny olomouckých pionýrů z historického kroužku při Vlastivědné společnosti muzejní. „My žijeme teprve na začátku socialismu a již jsme zažili vypuštění člověka do vesmíru. Vám, kteří žijete v komunismu, bude již samozřejmostí vypuštění člověka na Měsíc. Vyplní se Vám všechny naše sny, které se nám zdají neuskutečnitelnými,“ vzkázali pionýři z roku 1962 svým následovníkům do roku 2000.

Nalezené dokumenty nyní zpracovávají archiváři.
Michal Folta
mluvčí radnice

Archiválie popisují i dobové opravy

Při postupném rozbalování obsahu tubusů se podle Folty ukázalo, že pracovníci městského národního výboru od počátku pečlivě dokumentovali veškerou práci na rekonstrukci věže. V pouzdrech jsou fotografie úředníků, kteří projekt připravovali, snímky klempířů, stavebních dělníků či pozlacovačů. Součástí souboru jsou i fotografie ze stavby.

„Kromě toho do tubusů uložili i plakáty tehdy probíhajících kulturních či sportovních akcí, různé propagační materiály, fotografie prvomájových průvodů, ale i nabídky poznávacích zájezdů či různé politické proklamace,“ dodal Folta.

Věz olomoucké radnice, která je vysoká 75 metrů a jejíž základní části pocházejí z počátku 17. století, čeká příští rok důkladná rekonstrukce. „V současnosti probíhá příprava výběrového řízení na tuto veřejnou zakázku. Rekonstrukce věže bude součástí dotačního projektu s názvem Obnova kulturní památky olomoucké radnice,“ dodal Folta.