Tématem jubilejního strojírenského veletrhu v Brně bude digitalizace i 100 let československého průmyslu

Na brněnském výstavišti se firmy připravují na šedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Přehlídka začne přesně za týden. Místa ve všech pavilonech jsou už od jara obsazená. Své technologie letos v Brně představí nejvíc společností za poslední desetiletí.

Mezinárodní strojírenský veletrh je nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě. Ze zahraničí přijíždí přes třicet pět procent vystavovatelů. Zastoupeny jsou na něm tradičně všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. 

„Hlavním tématem je, zůstává a bude digitalizace a internet věcí. Ovládání technologických zařízení ve strojírenských firmách,“ řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Silná slovenská stopa

Partnerskou zemí Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně bude letos Slovensko. „Je to logické vzhledem k oslavám 100 let od vzniku Československa,“ vysvětlil Kuliš. Poprvé na veletrh přijede i slovenský premiér Peter Pellegrini.

Slovenské firmy se budou všechny prezentovat v pavilonu A1. „Jsme rádi, že Slováci přijedou, jejich vláda na účast vyčlenila poměrně velké peníze,“ dodal generální ředitel Veletrhů Brno. Tradiční sněm Svazu průmyslu a dopravy tak bude letos česko-slovenský, zúčastní se ho zástupci čtyř set šedesáti firem a většina zástupců české i slovenské vlády. Vystavovat bude zhruba stovka slovenských firem a s českými kolegy se jejich zástupci setkají, aby řešili podobné problémy obou ekonomik.

Nejvíc zahraničních firem bude z Německa a Číny

Firmy z Německa budou letos tvořit téměř třetinu všech zahraničních společností. A podařilo se přilákat také více čínských firem, které v posledních letech jezdily na veletrh stále častěji, a to i přesto, že se investice v Česku neuskutečnily v předpokládaném rozsahu.

Na veletrh jezdil v posledních třech letech i prezident republiky Miloš Zeman, který procházel expozice vybraných podniků a posléze měl proslov na sněmu Svazu průmyslu a dopravy. „Letos prezidentská kancelář už na jaře vzkázala, že nepřijede,“ přiblížil Kuliš.

Výročí republiky s mluvícím robotem a Masarykem

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje pro 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu netradiční expozici. Jeho stánek v centru pavilonu Z připomene vznik Československa v roce 1918 a návštěvníky tam vedle lidských průvodců pobaví i česky mluvící a tančící robot.

Součástí veletrhu bude i výstava 100ries. Představí slavné příběhy a výrobky československého průmyslu. Na jejím konci vznikne i replika sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.