V Mostkovicích začala demolice domu, který v sobotu poničil výbuch

V Mostkovicích na Prostějovsku začala v neděli večer demolice rodinného domu, který v sobotu zdemolovala exploze. Z rozhodnutí statika bylo nutné stavbu strhnout. Při výbuchu zemřel jeden člověk, dva lidé byli zraněni. Vyšetřování příčiny tragédie kriminalisté a hasiči už během neděle ukončili, výsledky zatím nejsou známy. S největší pravděpodobností došlo k výbuchu plynu.

Ulice Na Valše, kde se exploze stala, zůstává nadále uzavřena. Exploze poničila i několik domů v okolí. Mají například rozbitá okna a poškozenou střešní krytinu. Zdali bude zapotřebí strhnout i některé z nich, bude podle mluvčí krajských hasičů Vladimíry Hacsikové jasné až po demolici zbytků domu, který zničil výbuch.

Z důvodu bezpečnosti byli v sobotu evakuováni obyvatelé zhruba dvacítky staveb z nejbližších ulic. Většina už se mohla vrátit domů, statik ale  rozhodl, že tři domy jsou neobyvatelné. „Lidé si museli najít náhradní ubytování. Někteří z nich využili nabídku města Prostějova, které jim poskytlo byt,“ doplnila Hacsiková.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kriminalisté od nedělního rána pokračují v ohledání místa exploze. V sobotu byl uvnitř sutin domu, který se po výbuchu částečně zřítil, nalezen mrtvý člověk. Dva lidé skončili s lehkými až středně těžkými zraněními v nemocnici. Místo následně prohledávali kynologové se psy. Pod sutinami nikoho dalšího nenašli. 

Pokračuje také odklízení sutin, k němuž byli už v sobotu přivoláni hasiči z Moravskoslezského kraje se speciální technikou. Do odklízení hlavních sutin se však budou moci pustit až po dokončení vyšetřování.