Na sbírku hasičů po nehodě na Šumpersku přispěli lidé už přes 660 tisíc korun

S velkým zájmem se setkává veřejná sbírka vyhlášená na pomoc rodinám hasičů ze zábřežské stanice, kteří na konci srpna havarovali s cisternou při výjezdu k události u Libivé na Šumpersku. Při nehodě zemřel velitel zásahu, druhý hasič utrpěl těžké zranění a k profesi se už nebude moct vrátit.

Lidé mohou na sbírku přispívat od 1. září až do konce listopadu. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové se na obě konta sešlo dohromady přes 660 000 korun.

Na první transparentní účet mohou lidé přispívat na pomoc rodině zemřelého a na druhý účet posílat peníze pro jeho těžce zraněného kolegu.

„Za týden fungování této veřejné sbírky přišlo na konto určené pro pomoc rodině hasiče, který zemřel při jízdě k zásahu, celkem 352 987 korun. Na pomoc rodině hasiče, který byl těžce zraněn, přišlo dosud 313 068 korun,“ řekla Hacsiková. „Děkujeme všem, kteří už na sbírku přispěli, a také těm, kteří se přispět teprve chystají,“ doplnila.

Dvě veřejné sbírky iniciovala Základní organizace odborového svazu hasičů Šumperk ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje. Hasiči při vyhlášení sbírky uvedli, že sbor ztrácí dva zkušené hasiče, skvělé kolegy a výborné kamarády. Výtěžek sbírky pomůže rodinám v nejtěžších chvílích. 

Nehoda se stala mezi Libivou a Vlachovem v pátek 24. srpna vpodvečer, když čtyřčlenná osádka cisterny vyjela ze zábřežské stanice k dopravní nehodě u Mohelnice. Cisterna dostala na kluzké silnici smyk, narazila do osobního auta a skončila na střeše mimo vozovku. Další hasiči byli při nehodě zraněni lehce. Podle šumperské policejní mluvčí Jiřiny Vybíhalové příčiny nehody policie stále vyšetřuje.

Na konto 285529660/0300 mohou přispívat lidé na pomoc rodině zemřelého, na účet 285529759/0300 rodině zraněného. Výpisy z obou účtů budou podle Hacsikové zveřejněny vždy po ukončení každého měsíce.

S velkým ohlasem se nedávno setkala i veřejná sbírka vyhlášená na pomoc rodinám tří českých vojáků padlých v Afghánistánu. Lidé na ni věnovali přes deset milionů korun. Na charitativní účet Vojenského fondu solidarity či formou darovacích zpráv poslalo peníze přes 35 tisíc dárců.