V modřickém Kovolitu pracovali nelegálně cizinci z Ukrajiny a Moldavska

Inspektoři práce zjistili ve firmě Kovolit Modřice na Brněnsku třináct nelegálně zaměstnaných cizinců. Inspekce s cizineckou policií ve firmě zasahovala minulý týden. Osm cizinců zaměstnávala přímo kontrolovaná společnost, pět pak pracovní agentura.

Kontrola, která se uskutečnila ve spolupráci s cizineckou policií, odhalila na místě osm lidí z Ukrajiny s polskými vízy typu D, kteří neměli povolení k zaměstnání ani doklady prokazující uzavření pracovní smlouvy. Pět občanů Moldavska s padělanými rumunskými občanskými průkazy pak na pracoviště přidělila pracovní agentura. Tím umožnila nelegální práci cizincům mimo EU.

„Při kontrole na pracovišti byli zjištěni dva zaměstnavatelé, kteří jsou podezřelí ze zastřeného zprostředkování zaměstnání tím, že pronajímali pracovní síly jinému zaměstnavateli na základě smlouvy o dílo, a rovněž z umožnění nelegální práce cizinců mimo pracovněprávní vztah a bez platného povolení k zaměstnání,“ popsal mluvčí inspektorátu Richard Kolibač. Firmě i agentuře hrozí pokuta až deset milionů korun.

Oddělení kontrol nelegálního zaměstnávání pro Jihomoravský kraj v letošním roce provedlo celkem dvacet dva plánovaných velkých kontrol, kdy v jeden den a na jednom pracovišti skupina inspektorů kontroluje více zaměstnavatelů. Celkem tak zkontrolovali přes sto zaměstnavatelů. „Mimo občanů ČR a EU bylo prověřeno více než dvě stě cizinců, z nichž je téměř sto cizinců podezřelých z výkonu nelegální práce bez platného povolení,“ řekl mluvčí inspekce.

V červenci letošního roku také Státní úřad inspekce práce za nelegální zaměstnávání cizinců pravomocně uložil nejvyšší možnou pokutu 10 milionů korun.