V Kovolitu zasahovala policie a inspekce práce kvůli nelegálně zaměstnávaným cizincům

Ve slévárenské firmě Kovolit v Modřicích zasahovali pracovníci Státního úřadu inspekce práce v doprovodu cizinecké policie.  Akce byla zaměřená na nelegální zaměstnávání cizinců, policie několik osob zadržela a bude je prošetřovat.

Dopoledne do areálu slévárenské firmy přijely zhruba dvě desítky policejních aut včetně dodávek. Proč a s jakým výsledkem, odmítl mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač sdělit, aby neohrozil průběh akce. Výsledek bude možné podle něj sdělit řádově za několik dnů.

Miroslav Tóth - vedoucí odboru cizinecké policie PČR JMK (zdroj: ČT24)

Podle vedoucího odboru cizinecké policie Jihomoravského kraje Miroslava Tótha šlo o pravidelnou akci, při které cizinecká policie poskytuje inspekci součinnost. „Akce byla zaměřena na nelegální zaměstnávání cizinců. Zadrželi jsme několik osob a prověřujeme další skutečnosti,“ řekl Miroslav Tóth. Doplnil, že na jihu Moravy bylo letos zadrženo 266 takových osob.

Vedení společnosti se k zásahu odmítlo vyjádřit. „Ředitel společnosti nám vzkázal, že je na jednání a nemůže celou věc komentovat. Na telefonáty nereaguje,“ informoval redaktor České televize Ondřej Puczok, který akci sledoval.

Redaktor Ondřej Puczok komentuje zátah v Kovolitu (zdroj: ČT24)

Od září chce ministerstvo kontroly ještě zintenzivnit

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce kontroly nelegálního zaměstnávání od září ještě zintenzivnit. Při společném jednání se na tom se zástupci Státního úřadu inspekce práce a Policie České republiky dohodlo na konci srpna. „Vedle plánované kontrolní činnosti proběhnou mimořádné celostátní kontrolní akce nepravidelně na celém území ČR od září do prosince 2018,“ uvádí ministerstvo v tiskové zprávě. Mimořádné celostátní kontrolní akce se zaměří na pracoviště, jakými jsou například stavby, průmyslové a montážní výroby nebo logistická centra.

Odhalování a potírání nelegálního zaměstnávání patří dlouhodobě mezi jednu z hlavních kontrolních priorit Státního úřadu inspekce práce. Nejen samotný výkon nelegální práce, ale především umožnění výkonu nelegální práce jsou společensky nebezpečné a patologické jevy s dopadem nejen do oblasti pracovněprávní, ale také do oblasti veřejných rozpočtů a financí,
Jana Maláčová
ministryně práce a sociálních věcí

Důvodem dalších mimořádných kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání je zvyšující se počet nelegálních pracovníků a to zejména ze zemí mimo EU. Nejčastěji zjištěnými cizinci byli v roce 2017 občané Ukrajiny, Moldavska a Vietnamu, obdobně jako tomu bylo v roce 2016. Stejný trend je podle ministryně práce a sociálních věcí možné, na základě průběžných výsledků kontrolní činnosti, pozorovat také v roce 2018.

Státní úřad inspekce práce udělal za první pololetí letošního roku přes 11 tisíc kontrol, téměř polovina byla zaměřená na dodržování bezpečnosti práce na pracovištích. Přes dva tisíce kontrol se týkalo dodržování pracovních vztahů a podmínek a přes 4100 kontrol směřovalo na odhalování nelegálního zaměstnávání. Při kontrolách zaměřených na nelegální zaměstnávání odhalily oblastní inspektoráty práce 2200 nelegálně zaměstnaných osob, což je skoro stejný počet jak za celý loňský rok.