Odstartovala "Rozkvetlá léta". Olomouckou Floru zaplavily květy orchidejí, šlechtěných růží i lilií

Šedesátiletou historii květinových výstav v Olomouci připomíná hlavní expozice letní etapy přehlídky Flora Olomouc. Do areálu Výstaviště Flora proudily hned po otevření bran davy lidí. Letní Flora Olomouc potrvá do neděle 19. srpna a vedle přehlídky květinových aranží nabízí například i možnost zkusit si práci botaniků v laboratoři.

Letní Flora nese název Rozkvetlá léta a nabízí záplavu květů i přehlídku současných výstavnických a zahradnických trendů. Hlavní expozice letní Flory je tradičně umístěna v pavilonu A, kde byla vytvořena pomocí pestrobarevných květinových a travnatých ploch i panelů například s dobovými dokumenty, které předělují prostor.

„Expozice zabírá celou plochu pavilonu A a společně jsme ji se studenty Ninou a Sebastianem Loderovými v myšlenkách připravovali již od začátku září minulého roku. Projekt jsme zpracovávali po dobu zhruba šesti měsíců a fyzická realizace pavilonu probíhala od pondělí,“ řekl Jiří Martinek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, který je jedním ze tří architektů expozice.

Hlavní expozice podle Martinka nabízí komplexní průřez tím nejlepším, co bylo v areálu výstaviště k vidění od jeho vzniku před 60 lety. 

Je těžké vybrat to nejlepší. Pro mne nejzajímavější částí je prezentace věnovaná tomu nejlepšímu z partnerských botanických zahrad, v které je možné spatřit zblízka mnoho neobvyklých i vzácných rostlin.
Jiří Martinek
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity, jeden z architektů Flory Olomouc

Autoři při květinové výzdobě hlavní expozice hojně využívali přírodní vzory a materiály. Dekorace tvoří nejen květy, ale i traviny, které dokreslují atmosféru vrcholícího léta. „Zmíněné přírodní materiály pak kombinujeme s klasickou krásou prošlechtěných růží, lilií, jiřin a mečíků. Velkoplošné aranžované záhony z těchto materiálů jsou opravdu impozantní a přinášejí jejich pozorovatelům dojem z rozkvetlé louky,“ řekl Martinek.

Letní Flora Olomouc otevřela brány (zdroj: ČT24)

Výstava může inspirovat i svatebčany

Pavilon B patří Svazu školkařů ČR a pavilon C Českému zahrádkářskému svazu, který návštěvníkům nabízí i výstavu zaměřenou na aeroponii, která využívá pro přísun živin k rostlinám vzduch a vodu. Pavilon E ozdobila minimalistická expozice Svatba v květech zaměřená na svatební floristiku.

V okolí pavilonů jsou tradiční letní zahradnické trhy s nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických a hobby potřeb. V pavilonu H si návštěvníci mohou vyzkoušet práci botaniků v laboratořích či zhlédnout promítání populárně-naučných filmů s floristickou a botanickou tematikou. Návštěvníkům jsou zpřístupněny sbírkové skleníky.

Letní etapu mezinárodní výstavy květin a zahradnického veletrhu Flora Olomouc loni navštívilo zhruba 30 000 lidí. Výstavě dominovala expozice Setkání v Rajské zahradě. Navrhl ji Ivar Otruba, který se inspiroval Starým zákonem a knihou Genesis.