Poláci ve státní svátek znovu ucpali Adršpach. Byl proto uzavřen hraniční přechod

Svůj cíl – skalní město v Adršpachu – znovu přeplnili polští turisté. V Polsku je totiž ve středu státní svátek, volný den tak využila řada lidí k výletu. Parkoviště v okolí Adršpachu zcela zaplnili a doprava na silnicích k nim až do odpoledne kolabovala. Situace se zlepšila před druhou hodinou. Předtím policie uzavřela hraniční přechod Zdoňov, regulovala dopravu od Teplic nad Metují a doporučila všem motorizovaným turistům, aby návštěvu Adršpachu odložili.

Polsko slaví svátek Nanebevzetí Panny Marie a Den polské armády a v Adršpachu není k hnutí – stejně jako na počátku května, kdy byly v Polsku volné dny. „Všechna parkoviště v Adršpachu jsou plná. Turistům jedoucím auty dnes doporučujeme návštěvu Adršpachu odložit,“ upozornil policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Nápor podle něj polevil před druhou odpoledne. Tehdy také policie opět otevřela hraniční přechod z Polska ve Zdoňově, který dopoledne kvůli kolabující dopravě uzavřela.

Vzhledem k velkému zájmu polských turistů o Adršpach přitom letos začaly jezdit i přímé vlaky z Polska. V pracovní dny sice obvykle jezdí pouze jeden pár spojů, ale v den polského státního svátku je doprava posílená podobně jako o víkendu.

Podle Asociace cestovních kanceláří je zájem o Adršpašské skalní město rekordní a návštěvnost stále stoupá. Již na jaře, kdy přišel první velký nápor, upozornila, že pokud se situace nezmění, bude nutné regulovat návštěvnost.