Policie už počtvrté v tomto týdnu uzavřela silnici z Polska do Adršpachu. Kvůli náporu turistů

Podle mluvčího policie je nutné problém s dopravou do Adršpachu vyřešit systémově (zdroj: ČT24)

Policie v sobotu opět uzavřela silnici od hraničního přechodu Zdoňov směrem do Česka. Může za to neúnosný nápor turistů z Polska, kteří míří do skalních měst v Adršpachu a v Teplicích nad Metují na Náchodsku. V tomto týdnu se stejná situace opakuje již počtvrté. Podle mluvčího policie Aleše Brendla je proto nutné problém vyřešit systémově. Situace se zřejmě bude opakovat i v neděli.

Parkoviště u obou skalních měst se už během dopoledne zcela zaplnila, policisté tak museli dopravu odklánět už na příjezdech do Adršpachu a Teplic. Hraniční přechod Zdoňov je od Adršpachu vzdálený asi pět kilometrů. Podle Brendla sice polští turisté mohou přijet do Česka přes jiný přechod, velkou část jich ale uzavírka od návštěvy skalních měst odradí.

„Je problém, že rekreační oblast už nezvládá nápor mototuristů. Druhá stránka je, že ani samotné skály nestačí pobrat návštěvníky, to ale policie asi nevyřeší. Bude nutné to nějak korigovat, třeba jako v Moravském krasu na objednání přes internet,“ uvedl Brendl. Vedení policie již se starosty dotčených obcí jedná.

„Z pohledu Adršpachu a Teplic je ta dopravní situace složitá. Mělo by se to řešit na úrovni kraje jako koncepce pro celý broumovský výběžek,“ komentoval situaci starosta A

Turisté na parkovišti v Adršpašsko-teplických skalách
Zdroj: ČT24

Podle Hany Páčmové z Turistického informačního centra Adršpašské skály sobotní návštěvnost výrazně nevybočuje od jiných sobot v turistické sezoně. „Po uzavření přechodu samozřejmě o něco poklesla, u pokladny žádné velké fronty nejsou. Potíže byly s parkováním, prostě klasická sobota,“ řekla Páčmová.

Problémy s parkováním mělo vyřešit další parkoviště. Správci Chráněné krajinné oblasti Broumovsko to ale nedovolí. Více návštěvníků navíc region unese jen těžko. „Může dojít i na to, že zavedeme systém předběžné registrace. Aspoň pro ty nejvytíženější dny,“ uvedla vedoucí správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová.  

Adršpašské skály s Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou svojí rozlohou 1803 hektarů největší národní přírodní rezervací v Česku.