Václav Havel se dočkal své uličky, brněnské zastupitelstvo utnulo spory

Brno – Dosud bezejmenná ulička pod brněnským Petrovem už jméno má – Václava Havla. Název schválili brněnští zastupitelé. Návrh projednala i zvláštní komise, která doporučila přidat k názvu i slovo „ulička“. Návrh na pojmenování uličky po zesnulém prezidentovi, se kterým přišel umělecký ředitel Husy na provázku Vladimír Morávek, vzbudil v Brně spory. Proběhly i dvě ankety s různými výsledky.

Nenápadná ulice v blízkosti brněnské katedrály Petra a Pavla a Zelného trhu ještě před rokem neměla ani jméno, ani dlažbu. Dnes brněnští zastupitelé hned ráno odsouhlasili, že ponese jméno prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. Návrhem se nejprve zabývala pracovní skupina pro názvosloví města Brna. S nápadem souhlasila, přinesla ale jedno vylepšení. Ulici, respektive uličku, navrhla pojmenovat s velkým „U“. Název tedy bude znít Ulička Václava Havla. V ulici nikdo nebydlí, zastupitelé tak nikomu nezpůsobili byrokratické problémy kvůli změně adresy.

„Slovo ulice nebo ulička se dle platných pravidel českého jazyka objevuje jen velmi zřídka jako součást názvů ulic a pojmenování Ulička Václava Havla je originální, jedná se o jednu z nejmenších ulic v Brně, která nese jméno po jednom z nejznámějších Čechů na přelomu století. Název Ulička Václava Havla je tedy symbolem, nejen pouhým uličním názvem,“ uvádí materiál, který dnes schvalovali brněnští zastupitelé. 

V katastrálním území Město Brno byl odsouhlasen název „Ulička Václava Havla“ po Václavu Havlovi, 1936-2011, bývalém prezidentovi České republiky, disidentu a dramatikovi. Jeho dílo je spjato i s nedalekým divadlem Husa na provázku. To dodnes uvádí jeho hry.

Návrh pojmenovat bezejmennou uličku přednesl umělecký šéf Husy na provázku. Tím ale vyvolal bouři protinávrhů. Protože ale ulice leží mezi dvěma objekty Moravského zemského muzea, přišli muzejníci i s konkurenčním návrhem – pojmenovat ulici po Karlovi Andrém, který pomáhal muzeum založit. Ve hře byl také profesor fyziologie rostlin Jan Calábek nebo známý brněnský silák Franta Kocourek. Nápad pojmenovat ulici po bývalém prezidentovi nakonec uspěl i mezi zastupiteli městské části.

Nové pojmenování ulice musí vždy projít třemi stupni schvalování - k návrhu se vyjádří magistrátní pracovní skupina pro názvosloví, zastupitelstvo městské části a zastupitelstvo Brna.

Happeningy a nezdařené ankety

Myšlenku pojmenovat ulici po zesnulém prezidentu a dramatikovi Václavu Havlovi divadelníci v minulosti už dvakrát podpořili happeningem. Ozývaly se také hlasy proti pojmenování ulice po Václavu Havlovi, objevily se i názory, že po tak významné osobnosti by se měla jmenovat důležitější ulice.

Radnice Brna-středu proto uspořádala dvě ankety, ve kterých chtěla zjistit, jak se k věci staví místní obyvatelé. Obě ankety ale vyvolaly pochybnosti, zda jsou důvěryhodné - v internetovém hlasování někdo ve vlnách posílal negativní hlasy, věrohodnost klasické „papírové“ ankety zase snížily nakopírované hlasovací lístky.

Fotky bývalého prezidenta ozdobily zatím bezejmennou uličku
Zdroj: ČT24/ČT Brno