Benešov chce další radary na měření rychlosti. Už nemá trpělivost s řidiči, co objíždí D1

Radnici v Benešově došla trpělivost s neukázněnými řidiči. Rozhodla se proto spustit další dva radary na měření rychlosti. Jeden radar bude přímo ve městě a druhý má hlídat rychlost v nedalekých Kozmicích. Obec se na město obrátila sama, kvůli rychle jedoucím autům z frekventovaného sjezdu dálnice D1. Benešov proto teď vybírá dodavatele kamerového systému. Oba radary by měly být naostro spuštěny po prázdninách. ČT to potvrdila mluvčí benešovské radnice Veronika Kondrátová.

První z radarů bude umístěný do ulice Máchova, která je na výpadovce na Týnec nad Sázavou. Benešov si od toho slibuje zklidnění dopravy. Stejně jako tomu je v Čechově ulici, kde už se měří rok a provoz se tam podle radnice výrazně zlepšil.

Stejný efekt si slibují od zavedení měření i sousední Kozmice. Obec se nachází na frekventovaném sjezdu z dálnice D1 a předchází ji delší rovina. V obci pak podle Kondrátové auta z dálnice projíždějí vysokou rychlostí i tamní rodinnou zástavbou.

Auto se zastavilo až o rodinný dům

Na místě donedávna fungoval pouze orientační radar. Od září by se tam ale mělo spustit ostré měření. „Lidé mě opakovaně žádají, aby se doprava v obci zklidnila. Buď mi posílali stížnosti, nebo přijdou osobně. Kvůli rušné dopravě tu vznikla i petice, kterou podepsala téměř polovina obyvatel,“ vysvětlila starostka obce Kozmice Helena Matoušková.

Měřící systém si budou hradit samy Kozmice. Podle starostky to vyjde kolem 30 tisíc korun měsíčně. „Jde ale hlavně o bezpečnost lidí. Tento týden tu ve vysoké rychlosti dokonce bouralo auto. A to tak, že zrušilo plot do zahrady a zastavilo se až o rodinný dům,“ uvedla Matoušková. Starostka sama už požádala o pomoc i policii. Ty na místě rychlost po určitou dobu měřili a podle Matouškové vyhodnotili, že dát do místa radar na měření rychlosti je potřeba.

Přestupky z Kozmic se budou zpracovávat v Benešově. Určité procento z vybraných pokut ale půjde i do obce. „Pro úsekové měření v Kozmicích je v současnosti právně upravován vztah prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy,“ dodává mluvčí benešovské radnice Veronika Kondrátová. 

Nové úsekové měření rychlosti odstartovalo 8. května i na samotné D1 mezi Ostředkem a Šternovem. Do začátku července nedodrželo v opravované části povolenou osmdesátku téměř patnáct tisíc řidičů.