Puma ze Zvole je po útěku nervózní. Ředitel pražské zoo volá po přísnějších pravidlech pro chov šelem

Události: Sedmiletá puma je po útěku pořád nervózní (zdroj: ČT24)

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek i ochránci přírody volají po přísnějších pravidlech chovu velkých šelem. V současnosti podle nich chybějí a veterinární správa těžko vymáhá i dodržování stávajících podmínek. V soukromých zahradách je v Česku zaregistrováno téměř 250 takových zvířat včetně pumy, která na konci června utekla ze svého kotce ve Zvoli.

Sedmiletého samce pumy Mourka třídenní útěk ze Zvole poznamenal – a projevuje známky nervozity. Návštěvníci se kvůli tomu ještě nemohou na šelmy přijít podívat. Majitel zooparku Tomáš Machač bude navíc muset zaplatit i pokutu, protože se útěk zvířete bere jako týrání.

O týrání mluví i starosta obce Miroslav Stoklasa (nestr.), který na chovatele podal trestní oznámení. „Je tu smrad, jsou tu mouchy, je tu řev lva a koneckonců i útěky zvířat a nejistota, zda se může, či nemůže něco stát,“ řekl ČT. 

Majitel zooparku Machač si ale za svým přístupem ke zvířatům stojí. „Mnohé soukromé chovy se ke zvířatům chovají lépe a zajišťují lepší podmínky než většina velkých zoologických zahrad,“ tvrdí. Pro jistotu nyní plánuje, že zdvojí vstupy do klecí. Puma totiž utekla kvůli špatně zavřeným spouštěcím vrátkům. 

Bobek: Z mláďat na pomazlení vyrostou mrzáci

Zcela opačný názor má ale například ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „V některých případech dochází k tomu, že se lvici nebo tygřici vezme mládě, o které by se jinak starala, a za peníze se dává lidem k pomazlení. Přitom se z něj stává psychický mrzák,“ upozornil.

Šelmy nicméně v Česku může chovat každý, kdo získá povolení veterinární správy. Jak velké musí být kotce, zákony neřeší. Stejně jako to, kam případně odebraná zvířata přesunout.

Nyní se taková situace řeší například u lvů ze Zděchova na Vsetínsku. Chovatel na ně sice má povolení, výběh ale postavil načerno. Patová situace trvá už rok, protože exekutoři nevědí, kam zvířata jinam umístit. Útulky je nevezmou.

Na kotce chybí povolení i ve Zvoli. Majitel proto plánuje, že zvířata na podzim přestěhuje na jiné místo.