Pumu, která utekla ze zooparku ve Zvoli u Prahy, se podařilo chytit

Obyvatelé Zvole u Prahy si mohou konečně oddechnout. Podařilo se polapit pumu, která ve čtvrtek utekla z tamního ilegálního zooparku. Lidem tak ze strany zvířete již nehrozí žádné nebezpečí, ubezpečil na webových stránkách obce starosta Miroslav Stoklasa.

„Před několika minutami se podařilo uprchlou pumu uspat a zajistit. Bude vrácena do svého výběhu, a proto ruším veškerá opatření a doporučení. Tím však nekončí snaha o ukončení činnosti zoo na katastru obce,“ uvedl starosta na webu.

Pumu pomáhala hledat specializovaná odchytová služba z Karlových Varů, kterou kontaktoval majitel zoo. Starosta od čtvrtka varoval obyvatele před hrozícím nebezpečím, upozorňoval například, že překážkou pro pumu není ani plot. Apeloval na rodiče, aby hlídali své děti, které by mohla šelma napadnout.

Ze zooparku utekla puma také vloni v červenci. Podle ředitele zooparku Tomáše Machače poškodil tehdy neznámý pachatel v noci klec, ve které se zvíře nacházelo.

Starosta nechce v obci kočkovité šelmy

Podle Stoklasy stojí stavby a kotce v zooparku nelegálně, chovatel ale má povolení k chovu zvířat. Stavební úřad loni nařídil Machačovi stavby odstranit, což neučinil.

„Stavební úřad si pohrával s myšlenkou, že prodlouží lhůtu na odstranění o dva roky. Něčím to podmínkoval, chovatel nic z toho nesplnil. Na základě stížnosti na krajský úřad byl stavební úřad napomenut, že jedná nesprávně a že má přejít k odstranění těch staveb, že by zoo zanikla. Bohužel nic z toho se nestalo,“ zlobil se již dříve starosta.

Stoklasa na webu také uvedl, že v souvislosti s útěkem pumy vyzval majitele, aby jako vstřícný a preventivní krok přesunul všechny své kočkovité šelmy mimo katastr Zvole do odpovídajícího zařízení.