Nemocnice v Brně lákají zdravotní sestry na levné bydlení i non stop školku

V brněnských nemocnicích stále chybí zdravotní sestry, lákají je proto na nové benefity. Například Fakultní nemocnice Brno zřídila školku pro děti zaměstnanců s celodenním provozem. Brněnský magistrát pro ně vyčlenil další byty a krajský úřad připravuje návrh, který počítá se stipendiem pro studenty zdravotnických škol.

V brněnských nemocnicích chybí v současné době víc než stovka zdravotních sester. „Máme patnáct sester na pracovní neschopnosti a devět sanitářů, což je čtyřiadvacet lidí a k tomu nám ještě chybí asi čtyřiadvacet sester a sedm sanitářů,“ spočítal ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.

Už v loňském roce začala nabízet Úrazová nemocnice novým sestrám možnost sdíleného bydlení přímo v centru města. Pro některé to byla právě tato možnost rozhodující pro to, aby práci v Brně přijaly. „Platíme stále snížený nájem s tím, že nám teď prodloužili smlouvu na další rok. To ubytování pro mě bylo důležité, abych nemusela dojíždět,“ řekla zdravotní sestra z Úrazové nemocnice Radka Veselá.

Město dá nemocnicím k dispozici dvacet bytů

Město v projektu pokračuje a pro zaměstnance nemocnic vyčlenilo další byty. Pět z nich se už brzy nastěhuje do bytu v Beethovenově ulici a další najdou nový domov v ulici Česká. „Celkem chceme mít dvacet takových bytů. Většinou jsou to velké byty, které byly několik let nevyužívané. Na jejich opravy proto půjde skoro dvacet milionů korun,“ řekl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). Na opravy město použije peníze z Fondu bytové výstavby.

Ve školce budou moci být děti i přes noc

Naopak výhodné dojíždění dotovaným autobusem sestřičky z FN Brno neoslovilo. Nemocnice teď přišla s novým benefitem. Od prvního července otevře přímo v areálu nemocnice mateřskou školu. „Nebude to obyčejná školka, tam bude možnost kontinuálního hlídání i přes noc,“ vysvětlil ředitel FN Brno Roman Kraus.

Jihomoravský kraj chce nalákat studenty do zdravotnických škol. Návrh, který připravuje k projednání, počítá se stipendiem patnáct set korun pro studenty třetích ročníků a tři tisíce pro maturanty.

Studio ČT24: Nedostatek zdravotních sester (zdroj: ČT24)