V nemocnicích začalo velké sčítání zdravotníků. Stát chce registr lékařů do června

Události: V Česku vzniká nový registr lékařů a sester (zdroj: ČT24)

Nový centrální registr ukáže, kolik je v zemi lékařů a sester, jaké mají vzdělání a kterým oborům se věnují. V českých nemocnicích kvůli tomu začalo velké sčítání zdravotníků. Cílem je lépe plánovat jejich kapacity a zvýšit kvalitu péče.

Stát začal sbírat data z fakult, nemocnic i odborných komor. U všech zdravotníků chce mít lepší přehled o jejich cestě ze studentských lavic do praxe i o dalším průběhu kariéry. Dosud takový registr chyběl. „Stát potom špatně plánuje nějakou personální politiku,“ poznamenal ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Registr začala plánovat už minulá vláda. Důvodem byl i tragický případ v Orlové, kde dala sestra vypít těhotné ženě špatný roztok a žena následně zemřela. Nová podrobná data proto mají přinést i lepší kontrolu bezpečnosti péče.

Kromě základních údajů jako titul, odbornost a pracoviště by v registru měly být i záznamy o případném zákazu výkonu zdravotnického povolání nebo vyloučení z komory. Databáze by měla být také základem pro dlouho plánovanou elektronizaci zdravotnictví.

Registr lékařů by měl být naplněný do června, pak se začnou data využívat v praxi. Pracovat s nimi chtějí i fakulty. „Potřebujeme vědět, kolik je potřeba lékařů nebo jaké je rozložení v jednotlivých oborech,“ uvedl člen kolegia děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Vejražka.

Delší čas zabere shromáždění dat u zdravotních sester. „U tohoto oboru bohužel nemáme moc dat. Je složitější je dát dohromady. Předpokládáme, že to budeme mít někdy na podzim,“ dodal Vojtěch.