Příchod lékařů z Ukrajiny skončí. Stavovské komory je považují za riziko

Události ČT: Příchod lékařů z Ukrajiny skončí. Stavovské komory je považují za riziko (zdroj: ČT24)

Projekt, který umožňoval příchod lékařů z Ukrajiny, skončí. Pro zdravotní sestry bude pokračovat. Po jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) to oznámili zástupci stavovských komor, kteří projekt kritizovali, a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ukončen bude v řádu týdnů. Podle Vojtěcha ale některé nemocnice v pohraničí možnost snadněji získat lékaře vítaly. Za dva roky přišlo do Česka přes 200 lékařů a zubařů a kolem 130 sester a dalších zdravotníků.

Prezidenti komor o projektu nejprve neúspěšně jednali na ministerstvu. „Projekt je v zásadě vládní, proto jsem chtěl, aby schůzka proběhla a rozhodl o tom premiér,“ vysvětlil Vojtěch, proč čekal na jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem.

Vojtěch: Odpovědnost je na nemocnici

Vojtěch zároveň upozornil, že ředitelé krajských nemocnic, kteří jsou s ukrajinskými lékaři spokojení, nebudou mít z dnešního rozhodnutí radost. „Pokud by věděli, že lékař je nebezpečný a nemá na to, tak by ho těžko v nemocnici drželi,“ dodal s tím, že odpovědnost je na nemocnici.

Stavovské komory ale kritizovaly zejména to, že pro Ukrajince platí jiná pravidla než pro ostatní země mimo EU. Přicházející lékaři musejí splnit jazykovou a odbornou zkoušku, povinnou praxi a pracovat pod dohledem, čemuž se díky výjimce ministerstva ukrajinští vyhnuli. Teď by se měli přihlásit do aprobačního řízení.

Jako řidičák bez zkoušek, tvrdí Šmucler

Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera projekt ohrožuje zdravotní péči a je v rozporu s právem České republiky i Evropské unie. „Je to jako by někomu vydali řidičský průkaz bez zkoušek. Možná by ho policisté nezastavili, ale nikdo by neřešil, co se stane, když někoho zabije nebo havaruje,“ dodal Šmucler.

Cizinci míří do Česka i prostřednictvím běžného režimu pracovních víz. Česko podle Šmuclera přijalo 1000 zubařů z ciziny, každý třetí, který v Česku nastupuje, je Ukrajinec. Lidé si na ně ale podle prezidenta České stomatologické komory častěji stěžují.

Lékaři v nemocnicích ale chybí. „Nedostatek lékařů je třeba řešit tím, že se zlepší pracovní podmínky našich lékařů, ne tím, že se bude ohrožovat bezpečnost pacientů tím, že tu budou pracovat lidé, kteří tvrdí, že jsou lékaři,“ doplnil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Ministerstva zdravotnictví a školství proto společně plánují navýšit i počet studentů lékařských fakult.