Ministr Vojtěch: Úbytek lékařů je alarmující, fakultám chceme poslat stovky milionů

Vojtěch: Projekt Ukrajina končí na nátlak stavovských komor (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví chce zastavit hrozící úbytek českých lékařů cílenou finanční podporou lékařských fakult. S ministerstvem školství připravuje akční plán, který by měl vzdělávání mediků ročně podpořit více než půlmiliardou korun nad rámec stávajících rozpočtů. V Interview ČT24 to oznámil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) s tím, že plán by měl trvat deset let.

Před stárnutím tuzemské lékařské populace zejména v případě praktiků, ať už pro děti nebo dorost, varují lékařské organizace dlouhodobě. Především v periferních oblastech republiky totiž hrozí, že je v budoucnu nebude mít kdo nahradit.

Negativní trend potvrzuje i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch, podle kterého je například u dětských praktiků věkový průměr devětapadesát let. „Predikce vývoje lékařské populace v České republice je alarmující,“ prohlásil. „Pokud se nezvýší počet absolventů lékařských fakult, do deseti let nebude dost mladých lékařů, kteří nahradí ty odcházející do důchodu.“

Půl miliardy ročně. A postupně ještě víc

Fakulty podle něj v současnosti větší množství budoucích doktorů přijímat nemohou, protože současný příspěvek na studenta, který od státu dostávají, nepokryje všechny náklady na jeho vystudování. Ty Vojtěch vyčísluje na 117 tisíc korun, stát ale poskytuje jen dvě třetiny této částky a zbytek musí fakulty čerpat z poplatků, které inkasují od zahraničních studentů.

„Ve spolupráci s ministerstvem školství připravujeme akční plán na podporu lékařských fakult. Není to otázka jednoho roku, fakulty musí mít garanci příjmu, předpokládáme desetiletý akční plán. Bavíme se o 540 milionech korun ročně navíc,“ oznámil.

Částka by se navíc měla v čase zvyšovat, aby kromě peněz na výuku mediků přilepšila i jejich pedagogům. Předseda vlády v demisi Andrej Babiš totiž po setkání se zástupci lékařské veřejnosti konstatoval, že za nedostatkem lékařů a sester stojí i nedostatečná kapacita pedagogů, jejichž příjmy jsou ve srovnání s platy v nemocnicích neadekvátní.

„Předpokládáme, že by do budoucna došlo k navyšování (půlmiliardové částky), aby rostly učitelské platy. Musíme platy zvyšovat podobně jako v nemocniční praxi,“ sdělil Vojtěch.

Vojtěch: Projekt Ukrajina jsme zrušili na nátlak komor

Finanční stimul, který má rozšířit řady tuzemských lékařů, představuje pro české zdravotnictví nutnou alternativu poté, co se vláda v demisi rozhodla ukončit projekt otevírající dveře českých nemocnic zdravotnickému personálu z Ukrajiny.

Za dva roky přišlo do Česka přes 200 lékařů a zubařů a kolem 130 sester a dalších zdravotníků, kteří pomohli řešit podstav především v periferních oblastech republiky, které nejsou pro tuzemské absolventy atraktivní. Proti ukrajinským lékařům se ale stavěli zástupci lékařské, lékárnické i stomatologické komory – spatřovali v nich ohrožení pacientů, protože cizinci aprobační zkoušky absolvovali až dodatečně.

Komory se obávaly možnosti, že se kvůli projektu v českém zdravotnictví objeví deklarovaný lékař, který ve skutečnosti nemá adekvátní vzdělání. „Upřímně tomu příliš nevěřím. Jako ministerstvo jsme stovky stížností pacientů na ukrajinské lékaře nedostávali a ředitelé nemocnic byli spokojeni. Komory říkají, že tyto stížnosti měly. Bylo to (zrušeno) na nátlak komor,“ uvedl.

Zdravotnický projekt Ukrajina
Zdroj: ČT24