Karvinsko bude rájem skleníků. Umělé osvětlení a horkovod probudí rostliny i v zimě

Obří skleníky v Dolní Lutyni (zdroj: ČT24)

V Dolní Lutyni na Karvinsku se budují obří skleníky. Pěstovat se tam mají na 11 hektarech rajčata a okurky. Vše převážně pro tuzemský trh. Hulínská společnost, která skleníky staví, podle redaktora České televize Tomáše Indreie slibuje provoz bez světelného znečištění.

„Budou tam jak vertikální, tak horizontální zástěny, které světlo odcloní,“ dodal Tomáš Indrei v návaznosti na stížnosti lidí z Prostějovska, kteří poukazovali na nadměrný světelný smog z tamních skleníků. Podobný problém řešili i obyvatelé Liberecka.  

Firma plánuje dokončení skleníků příští rok v létě, poté tam bude celoročně pracovat asi 120 lidí. V hangárech porostou rajčata a okurky určené především pro český trh, upřesnil vedoucí divize Agro společnosti NWT, která na Karvinsku staví, Jiří Stodůlka.

Skleníky bude provozovat společnost Farma Bezdínek, která patří do skupiny NWT a má bohaté zkušenosti s pěstováním rajčat ve slovenských Kameničanech. Podle Stodůlky se zelenina na pulty obchodů dostane v optimálním případě hned následující den po sběru.

První etapa, skleníky o rozloze 5,2 hektaru, skončí na podzim. Dá práci 60 lidem. Druhá etapa se týká skleníků na ploše 5,9 hektaru.

Na farmě mohou najít práci například lidé se základním vzděláním, ženy po mateřské nebo starší občané, což jsou skupiny obyvatel, které i při současné pozitivní situaci na trhu práce hledají stabilní zaměstnání obtížně.
Pavel Buzek
starosta Dolní Lutyně

Stodůlka uvedl, že první lidi chce firma zaměstnat už od července. „Na projektech skleníků, které jsme dosud stavěli, se nám vždy osvědčilo zaměstnat místní lidi už na dokončovací práce, jako je natírání potrubí a stavební úklidy ve skleníku. Po dokončení veškerých stavebních prací pak ti, co se osvědčili, přešli rovnou do provozu skleníků,“ řekl.

Přes 50 zájemců se už přihlásilo, aniž firma začala organizovat oficiální nábor. „Provoz bude jednosměnný většinou od pondělí do pátku. Náš typický zaměstnanec bude žena z blízkého okolí s nižším vzděláním a kvalifikací,“ uvedl ředitel.

Světla zapnou v září

Od konce září do konce března bude firma jako doplněk ke slunečnímu světlu používat pěstební světla. Přirozené světlo by k plnému dozrání zeleniny v tomto období nestačilo. „Světla budeme zapínat kolem půlnoci a zhasínat při západu slunce, rostliny si totiž stejně jako lidé potřebují každý den odpočinout,“ uvedl Stodůlka.

V areálu farmy plánuje firma i prodejnu zeleniny a „demo centrum“. V něm bude zájemcům vysvětlovat vše kolem pěstování zeleniny v moderních sklenících. „Součástí demo centra bude i demo skleník, kde budeme na ukázku pěstovat různé druhy a odrůdy zeleniny,“ uvedl Stodůlka.

Finančním partnerem projektu je Komerční banka, která firmě poskytla investiční úvěr. Mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol řekl, že teplo pro vytápění skleníků půjde ve formě horké vody novým horkovodem z Elektrárny Dětmarovice. „Odběratel si energii přemění na teplo, které bude vytápět skleníky, a na teplou užitkovou vodu pro potřeby personálu,“ uvedl obchodní ředitel ČEZ Teplárenská Radim Sobotík.