První kolo senátních voleb na Zlínsku vyhrála Blahová. V druhém kole vyzve Goláně

První kolo doplňovacích senátních voleb v obvodu Zlín vyhrála krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL). Nezískala ale nadpoloviční počet hlasů, a proto se ve druhém kole utká s daňovým poradcem Tomášem Goláněm (SENÁTOR 21). Lidé vybírali z devíti kandidátů, ze kterých vzejde nástupce Františka Čuby (SPO). Ten koncem února na funkci senátora rezignoval.

Blahová získala 24,18 procenta hlasů, Goláň 18,99 procenta. Volební účast v prvním kole byla necelých 16 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Krajskou radní volební zisk a postup do druhého kola mile překvapil: „Chtěla bych strašně moc poděkovat všem voličům, že mi vyjádřili tuto podporu. Do druhého kola bych chtěla poprosit, aby podpora pokračovala.“ Před druhým kolem vsadí na kontaktní kampaň. „Budeme voliče oslovovat a vyzývat, aby opět přišli do volebních místností a opět vyjádřili podporu,“ dodala.

  • Osmačtyřicetiletá radní Zlínského kraje pro sociální oblast, neziskový sektor a rodinnou politiku. Kariéru začala koncem 80. let v právním oddělení JZD Slušovice, po listopadu 1989 se zaměřila na pomoc rodinám, zejména dětem a seniorům.
  • Pracovala jako pastorační asistentka olomouckého arcibiskupství, věnovala se také poradenství, lektorství kurzů zaměřených na výchovu, aktivní rodičovství či zapojení matek na mateřské a rodičovské dovolené.
  • Několik let pracovala ve zlínském Centru pro rodinu a předtím, než byla na podzim 2016 zvolena do krajského zastupitelstva a následně se stala radní, pracovala v Charitě Zlín jako vedoucí střediska pro seniory Domovinka. V současnosti zasedá v krajském výboru lidovců a je také členkou celostátní konference strany. Zlínská rodačka je vdaná, má čtyři děti.

Goláň má z postupu do druhého kola také obrovskou radost. „Děkuji všem voličům a samozřejmě velmi blahopřeji paní Blahové. Počítal jsem, že v druhém kole budu spíše s panem (primátorem Zlína Miroslavem) Adámkem. Je to pro mě překvapivé,“ uvedl. Před druhým kolem také použije především kontaktní kampaň s voliči.

Druhé kolo senátních voleb je naplánované na 25. a 26. května. „Hlasovací lístky budou žluté. Voliči je nedostanou předem, ale až ve volebních místnostech. Otevře se jich celkem 147,“ uvedla mluvčí ČSÚ Petra Báčová. Nový senátor bude zvolen jen do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020.

Tomáš Goláň
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Za STAN kandidoval zlínský primátor Miroslav Adámek, který v prvním kole získal 16,36 procenta hlasů a skončil tak třetí. „Přiznávám, že jsem chtěl do druhého kola, protože jsem soutěživý člověk. Lidé ale takto rozhodli. Byla strašně nízká účast,“ řekl. Před druhým kolem nepodpoří žádného ze dvou postupujících kandidátů. „Nechám to na lidech. Akorát bych je chtěl pozvat k volbám,“ dodal.

  • Devětačtyřicetiletý daňový poradce vystudoval Provozně-ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. Po jejím absolvování krátce pracoval jako ekonom ve stavební firmě, posledních 25 let se ale věnuje daním.
  • Na jaře 1993 složil zkoušky na daňového poradce, krátce poté se zúčastnil založení profesní Komory daňových poradců ČR. V posledních čtyřech letech je aktivním kritikem fungování Finanční správy, staví se proti podle jeho názoru nadměrnému používání zajišťovacích příkazů a zneužívání moci touto institucí.
  • Ostře vystupoval také proti zavedení elektronické evidence tržeb v její současné podobě. Rodák ze Vsetína, který byl mezi roky 2002 a 2006 zastupitelem obce Lhota u Vsetína, je ženatý, má tři syny.

Hnutí ANO nominovalo neurochirurga a krajského zastupitele Michala Filipa (12,98 procenta hlasů). Za ČSSD se o místo v Senátu ucházel chirurg Radim Jünger (7,45 procenta hlasů). Komunisté vsadili na zlínského zastupitele Radomíra Rafaju (5,26 procenta hlasů).

Piráti nominovali novináře Aleše Fuksu (9,15 procenta hlasů). „Výsledek voleb pochopitelně respektuji. Lidé evidentně volili tradici a až v druhém sledu nezávislost. Beru to s pokorou a děkuji za každý z hlasů pro mě a pro pirátský tým,“ sdělil. Ani on veřejně nepodpoří žádného z dvojice postupujících.

Kandidátem SPOZ byl její předseda, lékař a bývalý hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (4,09 procenta hlasů). Za Českou suverenitu kandidoval právní a ekonomický poradce a pedagog Karel Nedbálek (1,49 procenta hlasů).

František Čuba
Zdroj: ČT24/zlinsky.spoz.cz

Bývalý předseda slušovického družstva František Čuba v únoru na funkci senátora rezignoval. Zdůvodnil to tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů.

Při posledních senátních volbách na podzim 2014 porazil Čuba ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Volební účast tehdy v obvodě dosáhla 20,48 procenta. O týden dřív přišlo k prvnímu kolu senátních voleb, které bylo spojeno i s hlasováním do obecních zastupitelstev, výrazně více lidí, a to 41,96 procenta.