Novinkou turistické sezony jsou v Krnově elektrokola. Úzkokolejka je sveze zdarma

Přípravy na novou turistickou sezonu v Krnově vrcholí. „V tisku jsou brožurky s potřebnými informacemi pro návštěvníky města, správci památek provádí poslední opravy, upřesňují se programy kulturních akcí,“ zmínila mluvčí města Dita Círová. K letošním krnovským novinkám však patří především půjčovna elektrokol nebo aplikace Krnovem na koloběžce.

„Elektrokol v půjčovně máme celkem sedm, tři treková, dvě horská a dvě krosová. Při výpůjčce je nutné složit vratnou kauci ve výši dva tisíce korun a předložit doklad totožnosti. Cena půjčovného se pak odvíjí podle délky výpůjčky, od 80 korun za dvě hodiny po 320 korun za celý den,“ uvedla za město Zuzana Pavlusová.

Dobíjecí stanice pro bicykly se nachází v tamním turistickém a informačním centru (TIC). Lidé, kteří si zde elektrokolo zapůjčí a zamíří s ním na Osoblažsko, mohou využít dohody mezi Slezskými zemskými drahami a městem Krnovem o jejich bezplatné přepravě ve výletních vláčcích na osoblažské úzkokolejce. 

Ta vyjede už 8. května do své 14. sezony. Slavnostní vypravení parního vlaku se odehraje krátce před jedenáctou hodinou.

Osoblažská úzkokolejka
Zdroj: www.osoblazsko.com

Kromě elektrokol si lze v TIC půjčit trekové hole a také koloběžky, jež rovněž mají u Slezských zemských drah přepravu zdarma.

„Ke koloběžkám nabízíme možnost si stáhnout z webu play.google.com aplikaci Krnovem na koloběžce, která má dvě obtížnosti, pro děti a dospělé, a nabízí tři trasy dlouhé dva, deset a čtyřicet kilometrů. Aplikace uživatele provede po památkách a zajímavých místech v Krnově a okolí,“ dodala Zuzana Pavlusová.

V Moravskoslezském kraji se některé půjčovny elektrokol otevřely už počátkem dubna. Střediska jsou v provozu zpravidla do 31. října, vybraná centra fungují i celoročně. Bez slevové In Karty se za bicykl platí kolem 150 korun denně. Výpůjčky kol letos umožní mimo jiné i Moravskoslezský kraj. A například v Ostravě začne již za pár dní fungovat sdílení kol.