Návrh nové Prahy je hotový. Má ukončit rozlézání města, rozvíjet brownfieldy a omezit výšku budov

Události v regionech: Návrh Metropolitního plánu je hotový (zdroj: ČT24)

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) předal magistrátu návrh Metropolitního plánu. Přinese třeba výškovou regulaci nebo přesun zástavby z okolí města na brownfieldy uvnitř jeho hranic. Lidé si ho budou moci prohlédnout od 27. dubna v Centru architektury a městského plánování (CAMP) a najdou ho i na webu magistrátního odboru územního rozvoje nebo na stránkách IPR. Od 27. června do 26. července ho bude možné připomínkovat.

Nejdůležitější dokument pro budoucnost hlavního města je na světě. „Srovnal výškovou hladinu, přečetl možné plochy rozvoje a snažili jsme se najít potenciál uvnitř Prahy, a nikoliv na loukách a polích tohoto města,“ shrnul jeho hlavní přínosy architekt Roman Koucký, který vedl jeho tvrobu.
Podívejte se v galerii, kde všude vzniknou v Praze nové čtvrti a které části Prahy projdou výraznější změnou.

Nejvýrazněji by se plán měl projevit v prázdných prostorech kolem železnic. „Praha má spoustu stavebních uzávěr, a to je to, co ji brzdí a poškozuje,“ řekl Koucký. Stavět by se mělo začít v Bubnech-Zátorech, v okolí nákladového nádraží na Žižkově nebo mezi Smíchovským nádražím a Andělem.

Nový přístup

Nový je celkový přístup k využití plochy města. Důraz se přesouvá z funkce daného místa na charakter území a městské čtvrti. „Plán neřeší detail jednotlivých parcel či ulic, jde o koncepci celého města,“ řekl už loni v listopadu ředitel IPR Ondřej Boháč.

Plán také poprvé řeší celkovou výškovou regulaci v jednotlivých částech města. „Je exkluzivitou Metropolitního plánu. Jak jsme pátrali, tak nikde nikdy nebyla stanovena,“ řekl Koucký. Návrh umožňuje stavbu výškových budov jen v několika vybraných oblastech.

Možnosti občanů

Návrh Metropolitního plánu teď  projde připomínkováním. Každý má právo podat připomínky, ovšem pouze mezi 27. červnem a 26. červencem. Podrobnosti o postupu při podání připomínek jsou ke stažení zde.

Oficiální prezentace plánu se uskuteční 23. května a 13. a 28. června vždy v 19:00 CAMPu. Po červencovém připomínkování bude IPR podněty zpracovávat. Očekává jich několik tisíc. Zastupitelstvo by mělo dopracovaný návrh schvalovat v roce 2022. Platit by měl začít od 1. ledna 2023.