Kdo opraví zchátralé mosty nad železnicí? Obce na Hodonínsku řeší nechtěné dědictví

Mosty nad železnicí na Hodonínsku se rozpadají (zdroj: ČT24)

Devět mostů nad tratí Veselí nad Moravou – Nové Mesto nad Váhom chátrá a potřebuje opravit. Není ale jasné, kdo je jejich vlastníkem. Podle železničářů patří obcím, které je mají v katastru. Ty o tom ale do začátku března nevěděly a teď řeší, co s nimi. Rekonstrukce totiž budou stát desítky milionů korun.

Zatímco trať nedaleko obce Lipov na Veselsku se během devadesáti let dočkala hned několika oprav, most nad ní, který využívají především zemědělci a místní, chátrá. Zábradlí je zrezivělé a z konstrukce dokonce odpadají kousky betonu na trať.

Mosty by měly patřit obcím podle nařízení z padesátých let

Nevyhovující stav by měl napravit vlastník, ale kdo jím je, se Správa železniční dopravní cesty a obec nemůžou shodnout. „Pokud jde o mosty, které nejsou železniční, nejezdí po nich vlaky, pouze překonávají železniční trať, tak jsou zpravidla ve vlastnictví obcí. My máme vládní nařízení, byť letité z roku 1951, které tyto mosty převedlo,“ řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Obce ale žádné doklady o převedení mostů do svého vlastnictví nemají. „Já jsem hledal v archivech, nic jsem nedohledal, ani zmínka o tom, že by něco takového existovalo, že by to bylo předáno. V majetku obce v současné době ten most není,“ řekl starosta Lipova Miloslav Jagoš (KDU-ČSL). Podle právníka Lukáše Horňáčka jde o komplikovanou právní otázku. „Na místě obce bych trval na tom, aby se ta situace více vyjasnila. Požadoval bych dodat další dokumenty,“ vysvětlil právník.

Zrušit most Lipov nechce

A právě o další doklady vedení Lipova Správu železniční dopravní cesty požádalo. Za tři týdny o tom bude jednat zastupitelstvo obce. Starosta se přiklání k tomu, že byť neradi, most přijmou. „Myslím si, že ta rekonstrukce bude poměrně finančně náročná. Most úplně zrušit nechceme, je to spojnice mezi cestami a je využívaná,“ řekl starosta Lipova. Stejnou situaci řeší i starostové dalších čtyř obcí v okolí. Přes trať vede celkem devět mostů v podobně špatném stavu.