Brněnský kolaps s odmítáním záchranek v nemocnicích se vyřešil dohodou. Špitály musí pacienty přijmout

Urgentní příjem ve Fakultní nemocnici Brno musí přijmout pacienty (zdroj: ČT24)

Přijmout pacienta od záchranky za každou cenu. To je výsledek mimořádné schůzky vedení města Brna s řediteli nemocnic a záchranné služby. Jednání bylo reakcí na úterní uzavření urgentního příjmu v brněnské Fakultní nemocnici, kdy několik pacientů strávilo hodiny v sanitce při hledání vhodného lůžkového zařízení.

Výsledek jednání sice jedněm pacientům pomůže, druhým ale může léčbu zkomplikovat, hrozí totiž odkládání operací v nemocnicích. „Je nutné, aby každé zdravotní zařízení udržovalo nějaký minimální objem volných lůžek právě pro takovouto situaci,“ shrnul náměstek primátora pro odbor zdraví Petr Hladík (KDU-ČSL), který schůzku inicioval.

„Potvrdili jsme jen to, co bylo domluveno před zhruba dvěma lety. Aby se nestalo, že žádný pacient nebude moci být ve zdravotnickém zařízení na území města Brna odmítnutý,“ uvedl ředitel městské nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.

Ostatní dohodu komentovat nechtěli. Jedná se totiž jen o dočasné řešení. To dlouhodobé musí najít ministerstvo zdravotnictví a kraj. „Podobný problém jsme řešili i v Praze, pomohla rajonizace neboli spádovost nemocnic a dohoda, že v určité dny berou pacienty určité nemocnice,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula s tím, že v Brně budou situaci řešit příští týden.

Problém s odmítáním pacientů, které do nemocnic přiveze záchranná služba, je vážnější od konce minulého roku. Vygradoval v úterý, kdy byl přeplněný urgentní příjem v brněnské Fakultní nemocnici.

„V rámci kraje se podařilo umístit pouze jednoho pacienta, a to ve znojemské nemocnici. Ve čtyřech případech se dokonce nepodařilo najít vhodné lůžkové zařízení v regionu, a bylo nutné je umístit v nemocnicích v Kroměříži, v Uherském Hradišti a v Jihlavě,“ shrnula mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Záchranáři kvůli tomu svolali krizový štáb. „Řešení v krátkodobém horizontu musí najít vedení FN Brno a její zřizovatel, případně zdravotní pojišťovny, nikoliv vedení ZZS JmK a její zřizovatel, kterým je Jihomoravský kraj,“ řekla k situaci Bothová.

Na oddělení urgentního příjmu FN Brno, kde jsou čtyři lůžka, leželo v úterý jedenáct pacientů a další byli v čekárně. Nemocnice si dlouhodobě stěžují na nedostatečné kapacity a málo personálu.