Brněnské nemocnice odmítají pacienty. Záchranka je musí vozit jinam

Lékaři Záchranné služby (ZZS) Jihomoravského kraje se v poslední době potýkají s problémem, kam vozit pacienty. Nemocnice v Brně je odmítají a sanitky tak musejí jezdit desítky kilometrů do jiných nemocnic v kraji i mimo kraj. Záchranáři kvůli tomu svolali krizový štáb. Nemocnice tvrdí, že mají málo peněz, personálu i lůžek.

Sanitka jihomoravské záchranky se na základnu vrací průměrně do padesáti minut, v úterý večer ale přijela až po pěti hodinách. Pacienta totiž musela zavézt až do Jihlavy.

V úterý to nebyl jediný podobný výjezd. Záchranáři museli mimo Brno odvézt další tři pacienty. Přitom jen jeden zůstal v krajské nemocnici ve Znojmě, druhého vezli do více než sedmdesát kilometrů vzdálené nemocnice v Uherském Hradišti a třetího do Kroměříže. Další pacient odmítl převoz do Třebíče a raději zůstal po ošetření doma.

Operátorka hledá volná místa v nemocnicích těžko

„Ta situace je vážnější od konce minulého roku a vygradovala úterkem. Těch možností, které máme my jako záchranná služba, je velmi málo. Máme jednu výjezdovou skupinu navíc a máme v pohotovosti operátorku, která hledá volná lůžka,“ řekl ředitel ZZS Jihomoravského kraje Milan Klusák.

Za hlavního viníka úterního kolapsu označila záchranka Fakultní nemocnici Brno, která pacienty odmítla přijmout. „Já vím o dvou, které jsem osobně odmítal a vždycky jsem se té dispečerky zeptal, jestli ten pacient je v přímém ohrožení života. Řekla, že ne. Takže pacient byl odmítnut. Z důvodu, že nemáme lůžko,“ vysvětlil primář Oddělení urgentního příjmu FN Brno Martin Doleček.

Urgentní příjem ve FN Brno je přeplněný

Na oddělení urgentního příjmu FN Brno, kde jsou čtyři lůžka, leželo v úterý jedenáct pacientů a další byli v čekárně. „Všechny nemocnice jsem osobně obvolávala, ve všech kromě dvou mi řekli, že ten nedostatek lůžek je taky akutní,“ řekla lékařka FN Brno Šárka Buřilová.

Záchranáři i lékaři se shodnou na jednom – situaci musí vyřešit ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčí resortu do Brna přijede v nejbližších dnech náměstek Roman Prymula.

Beseda k tématu: Nemocnice odmítají pacienty (zdroj: ČT24)