Centrum Prahy bez cyklistů. Radnice je vyžene mezi tramvaje a do vedlejších uliček

Zatímco západoevropská města se snaží omezit provoz aut ve svých historických centrech a dávají větší prostor chodcům a cyklistům, Praha jde opačným směrem. Radnice Prahy 1 po roce plánování a několika odkladech zákazala vjezd cyklistům do vybraných míst. Na kole se tak lidé už nedostanou například na náměstí Republiky, do části Václavského náměstí nebo na Staroměstské náměstí a okolí. Cyklisté je budou muset objíždět po rušných silnicích, někde zase budou kličkovat postranními uličkami. První zákazové značky se v ulicích objevily tento týden.

Zákaz bude platit denně od 10 do 17 hodin. Týká se pěších zón a mnoha přilehlých ulic, kam byl dosud vjezd na kole povolen – celkem jde o 23 míst. Jsou mezi nimi jak ulice, kterým se kvůli davům turistů vyhýbají cyklisté už dnes, tak i důležité lokality a celoměstské páteřní trasy. Z některých míst, třeba z ulice Na Můstku, budou kola vyloučena úplně.

Zákazové značky začali silničáři umisťovat tento týden, pro zvýraznění je na ulicích doplňují bílými čarami a přeškrtnutým piktogramem kola. Protože značky nejsou nijak zakryté nebo přeškrtnuté, platí okamžitě. Podle Prahy 1 ale začnou strážníci nová pravidla vymáhat až po úplném dokončení značení. To má být hotovo do konce července.

První zákazová značka se objevila v Železné ulici před Staroměstským náměstím
Zdroj: ČT24/Mirko Kašpar

MÍSTA SE ZÁKAZEM VJEZDU (10–17 HOD.):

Praha 1 počítá s tím, že cyklisté budou zakázaná místa objíždět jí naplánovanými cestami. Cyklotrasa, která dosud vedla Celetnou ulicí a přes Staroměstské náměstí, bude nyní složitě kličkovat okolními jednosměrnými uličkami. 

Druhým přerušeným hlavním koridorem je úsek od Národní třídy přes Můstek a Příkopy na náměstí Republiky. Místo této přímé trasy budou muset cyklisté po frekventovaných ulicích Jindřišská, Vodičkova a Spálená, kterými projíždí mnoho tramvají i aut.

OBJÍZDNÉ TRASY (červeně dosavadní trasy, modře a zeleně nové):

Právě za objízdné trasy a plán nového vedení cyklotras sklidila první městská část největší kritiku. V okolí Staroměstského náměstí nyní musí cyklisté kličkovat vedlejšími ulicemi, v Lazarské a Vodičkově pojedou po hrbolaté dlažbě mezi tramvajemi. A průjezdu přes náměstí Republiky se musí úplně vyhnout, přestože jím běžně projíždějí tramvaje, autobusy nebo vozy taxi. 

Zřejmě „nejzajímavější“ úsek však cyklisty čeká mezi Celetnou a Templovou ulicí, kde budou muset sesednout, svůj bicykl protlačit nejprve průchodem v domě a následně úzkým místem mezi restaurační zahrádkou a parkujícími auty.

Jedna z objízdných tras pro cyklisty vede tímto průchodem mezi Celetnou a Templovou ulicí
Zdroj: ČT24/Mirko Kašpar

Chráníme občany, tvrdí radnice

První plán na omezení kol v centru vznikl loni na jaře. Zástupci Prahy 1 ale tehdy tvrdili, že je namířen proti elektrickým a motorovým koloběžkám, pojízdným výčepům a dalším vozítkům, které se v metropoli rozmohly po zákazu segwayů. Podle nich totiž všechna vozítka patří mezi jízdní kola a nelze se jich z ulic zbavit jinak než plošným zákazem.

Ministerstvo dopravy ale takový výklad vyvrátilo – podle něj nejsou elektrické koloběžky brány jako kola, ale mopedy. Tedy motorová vozidla, která na cyklostezky ani pěší zóny nesmějí už teď a policie může jejich řidiče pokutovat. A není tedy nutné kvůli nim zakazovat i kola. Takové vysvětlení ministerstvo zaslalo i Praze 1.

Radnice pak ale kritiku vozítek následně rozšířila i na klasické bicykly. Argumentovala například nevhodným chováním některých cyklistů vůči chodcům nebo častými kolizemi. Tyto argumenty jí zase vyvrátila policie. Podle jejích statistik se za deset let (2007–2017) staly v diskutovaných lokalitách jen tři nehody chodce s cyklistou, naproti tomu ale 22 nehod chodce s autem.

Praha 1 původně začala zákaz připravovat kvůli elektrickým koloběžkám, pak ale pozornost obrátila na kola
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

S tím souvisí ještě jeden paradox. Zatímco nyní na pěší zóny a další ulice už nesmějí žádní cyklisté, mnoho aut včetně nákladních dodávek tam bude moci jezdit dál. Praha 1 jim totiž jen za loňský rok rozdala téměř devět set výjimek.

Radnice policejním datům oponovala, že mnoho lidí střet s cyklistou ani nenahlásí, a proto mohou být údaje o nehodách zkreslené. Za zákazem si proto stojí. „Cítíme povinnost chránit občany naší městské části, kteří si na situaci v pěších zónách dlouhodobě stěžují,“ řekl už dříve místostarosta Prahy 1 pro dopravu Richard Bureš (ODS).

Podle zástupce starosty Daniela Hodka (ČSSD) objízdné trasy cestu cyklistům prodlouží jen o minuty a k cílům uvnitř oblasti lze podle něj kolo dovést pěšky. „Nikomu to neuškodí a neublíží a těžko se najde rozumný cyklista, kterému to bude vadit,“ vzkázal.

Cyklisté proti zákazu protestovali marně

Mezi cyklisty budí návrh už od počátku odmítavé reakce. Proti omezování kol v centru se už konalo několik demonstrací, například loni v prosinci si protestující na několik minut lehli i s koly na vozovku v Křižovnické ulici u Karlových lázní. Chtěli tím poukázat na nebezpečnost místa, kudy má vést jedna z náhradních tras, přestože jím denně projedou tisíce aut a stovky tramvají.

Protestní petici s více než třinácti sty podpisy projednávalo koncem listopadu i pražské zastupitelstvo, na žádném usnesení se ale neshodlo, protože věc je podle nich čistě v kompetenci Prahy 1. Někteří zastupitelé ale uváděli, že město by mělo se záměrem vyslovit nesouhlas, protože je v rozporu se strategickými plány Prahy.

Happening na Křižovnickém náměstí proti připravovanému zákazu vjezdu kol do centra Prahy (11. 12. 2017)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Spolek Auto*mat, který se proti plánu také staví, už dříve upozornil, že jedním z důvodů, proč cyklisté volí pro svůj průjezd pěší zóny, je právě neexistence alternativních tras v centru. „Řešením v takovém případě není plošný zákaz, ale zlepšení nabídky legálních objezdů pěších zón (zejména Staroměstského náměstí) tak, aby průjezd jimi volili dopravní cyklisté co nejméně,“ uvedl.

Radí zaměřit se na odstranění některých restauračních předzahrádek, které výrazně zmenšují šířku ulice a vytvářejí tak další kolizní místa. To se týká zejména dolní části Václavského náměstí.

Spolek také publikoval komplexní návrh na úpravu cyklistické dopravy v centru. Ten počítal se zachováním průjezdu v nejdůležitějších směrech, avšak jen sníženou rychlostí a ve vyznačených koridorech. Navrhli také zobousměrnit deset až patnáct ulic, aby bylo možné pěší zóny objet. Problémy s elektrickými koloběžkami a dalšími vozítky pak mělo řešit ministerstvo dopravy a magistrát tak, aby neomezil běžná kola.

Praha 1 proti všem

Centrální městská část zůstala ve svém boji za ulice bez cyklistů zcela osamocena. Proti omezení se postavil pražský magistrát a řada pražských politiků všech stran, sousední Praha 7, ministerstvo dopravy, některé firmy sídlící v zóně, kurýrní služby, ale také pražský dopravní podnik.

Podle magistrátu je omezení zbytečné, protože cyklisté nikoho neohrožují. „Omezení cyklistické dopravy je zdůvodněno potřebou zajištění bezpečného pohybu chodců a cyklistů. Z dostupných dat neplyne, že by navrhované opatření mělo průkazný dopad na bezpečnost chodců,“ uvedl magistrát a připomněl tři nahlášené nehody za deset let. Objížďky budou navíc podle magistrátu znamenat větší ohrožení pro dopravu než stávající trasy.

Lazarskou ulicí dosud projížděli hlavně zkušenější cyklisté, nově budou muset všichni
Zdroj: ČT24/Mirko Kašpar

„Místo průjezdu centrálními pěšími zónami budou cyklisté nuceni na objízdných trasách nyní vyznačených cyklotras projet v součtu pětadevadesátkrát křižovatkami v běžném provozu, přitom v převážné většině se jedná o křižovatky s nerozlišenou předností,“ namítl magistrát.

Objízdné trasy podle úředníků navíc zvýší průjezd z pěti na téměř devět kilometrů, což dále zpomalí automobilovou a tramvajovou dopravu v centru. Kromě toho je návrh podle magistrátu také v rozporu s celou řadou koncepčních dokumentů Prahy i Česka.

Na to upozornil i dopravní podnik, který také podotkl, že s ním návrh nikdo neprojednal. Nasměrování cyklistů do Spálené, Lazarské a Vodičkovy ulice podle podniku zhorší provoz MHD a bezpečnost. Těmito ulicemi ve špičce projede 48 tramvají za hodinu.

Proti návrhu se postavily i kurýrní společnosti Messenger a Direct Parcel Distribution, podle kterých ohrozí přepravní služby kurýrů na kolech, které jsou ekologičtější a pro městský provoz vhodnější.

Cyklisté budou muset jezdit i Spálenou ulicí. Dopravní podnik se obává zpomalení provozu tramvají a zhoršení bezpečnosti
Zdroj: ČT24/Mirko Kašpar

Praze 7 vadí přetnutí hlavních tahů

Podle Prahy 7, která s Prahou 1 sousedí, omezení výrazně naruší pražskou koncepci cyklistické dopravy a mnoha lidem zkomplikuje pohyb po centru či cestu do zaměstnání. „Když cyklistům uzavřete centrum, kudy procházejí zásadní trasy Prahou, roky budovaná koncepce se hroutí. Jako velmi problematické také vidím, že na počátku všeho byla politická iniciativa a nikoli požadavky odborníků,“ řekl starosta Jan Čižinský (hnutí Praha 7 sobě).

„Zákaz jízdy na kole v centru jde přímo proti vývoji cyklodopravy v Praze v posledních dvaceti letech. Území Prahy 1 protíná řada zásadních cyklistických tahů navázaných na další trasy, které se postupně budují. Obávám se, že mnoha lidem, kteří v daných oblastech žijí či pracují, bude cestování na kole po Praze znemožněno či velmi zkomplikováno,“ doplnil místostarosta Ondřej Mirovský (Zelení).

Zákaz se bude týkat i cyklotrasy vedoucí ulicemi 28. října, Můstek a Na Příkopě
Zdroj: ČT24/Mirko Kašpar

Praha 7 požadovala úplné zrušení chystaného omezení a chtěla, aby se záležitostí zabýval magistrát, který má dohlížet na dodržování vlastního plánu rozvoje cyklistické dopravy v Praze, včetně zajištění návazností cyklotras.

Od starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého z TOP 09 se kvůli plánu na omezení kol distancoval i jeho stranický šéf Jiří Pospíšil. Rozhodnutí označil za špatné a proti lidem, podle něj se zákazem nesouhlasí ani další členové TOP 09.

Všech 65 připomínek radnice zamítla

Praze 1 přišlo proti konečnému návrhu omezení 65 připomínek. Nejčastěji směřovaly proti samotnému zákazu, navrženým objízdným trasám nebo argumentům o údajném ohrožení chodců.

Odbor dopravy ale všechny připomínky zamítl. Počet evidovaných střetů cyklistů s chodci nebo auty podle nich není podstatný, protože většinu nehod nebo komplikací podle nich nikdo nehlásí. Úředníci odmítli i připomínku dopravního podniku, podle nich nebudou mít cyklisté mezi kolejemi „žádný zásadní vliv na provoz tramvají“. Kurýrům pak vzkázali, že svá kola včetně nákladních mohou vést.

Na stížnost, že se omezuje dopravní obslužnost, úředníci odpověděli: „Dopravní obslužnost cyklistickou dopravou je skutečně omezena bez náhrady, neboť omezení cyklistické dopravy v centrálních pěších zónách je cílem tohoto opatření.“

Zákaz je kromě značek vyznačen i bílými čarami a piktogramy na chodnících a vozovkách
Zdroj: ČT24/Mirko Kašpar

Podle kritiků se však úředníci s připomínkami vypořádali povrchně, nekonkrétně a naprosto nedostatečným způsobem. „Na polovinu našich připomínek vůbec neodpověděli, nebo je zamítli způsobem, který by u soudu určitě neobstál. Nezabývali se ani tím, že omezení přetne tři celoměstské cyklotrasy,“ uvedl Vratislav Filler ze spolku Auto*mat.

Sdružení a další dva lidé proto podali proti omezení žalobu k soudu. Praha 1 proto na jaře odložila chystané rozmístění značek, které měly zákaz začít vynucovat. V květnu ale soud návrh na předběžné opatření zamítl. Rozhodovat bude ještě o úplném zrušení omezení, na to však podle Prahy 1 už není nutné čekat. I přesto, že v obdobné kauze na Praze 8 dal Nejvyšší správní soud za pravdu cyklistům. Značky se zákazem vjezdu kol začali silničáři umisťovat tento týden, hotovo má být do konce července.