Pustevny mají být ještě přitažlivější pro turisty. Projdou další proměnou

Zřejmě v horizontu několika let dozná tvář beskydských Pusteven dalších změn. Vzniká totiž architektonicko-urbanistická studie, která by lokalitu měla do několika let proměnit. Podle zjištění redaktorky České televize Markéty Radové se uvažuje například o úpravě okolí sochy Radegasta.

„A také o malém bufetu s podzemními záchody, který by zde měl vzniknout,“ dodala redaktorka Markéta Radová.

Zkultivovat chtějí zástupci obcí, krajů a firmy Pustevny s. r. o. také prostranství u historických turistických chat, takzvaných útulen. Podle zjištění České televize by měly z jejich blízkosti zmizet poutače a nevzhledné stánky.

„Vše by se mělo sjednotit do valašského stylu,“ dodala Markéta Radová.

Opravena lanová stanice i Knížecí

Na Pustevnách už byla letos dokončena horní stanice lanovky vedoucí z Trojanovic na beskydské Pustevny, která již slouží turistům. Novostavba nahradila původní budovu z roku 1937, která byla ve špatném stavu, a provozovatelé dráhy ji tak museli nechat v květnu loňského roku zbourat a začít budovat její nástupkyni. Stavba stála desítky milionů korun

A Trojanovičtí už mají připravenou projektovou dokumentaci na novou lanovou dráhu. Místo sedaček by měly nově turisty přepravovat kabinky. Obec ve spolupráci s dalšími majiteli lanové dráhy usiluje o evropské dotace. Nová lanovka by měla vést stejnými místy, návštěvníci se ale s její pomocí dostanou na Pustevny v mnohem kratším čase.

Opravila se také pět kilometrů dlouhá Knížecí cesta spojující obec Trojanovice na Novojičínsku s beskydským vrcholem Pustevny. Moravskoslezský kraj do renovace oblíbené turistické spojnice, kterou využívají pěší, ale v zimě třeba i lyžaři, investoval miliony korun.

Na Pustevnách v Beskydech se také začal stavět nový Libušín. Na místě vyhořelé chaty, kterou navrhl slovenský architekt Dušan Jurkovič, stojí již nový základ a několik trámů. Hrubá stavba obnoveného Libušína by měla stát do konce letošního roku

Pustevny se mění z vyhlášeného lyžařského střediska na areál poskytující návštěvníkům a turistům celoroční vyžití. V zimě na Pustevny jezdí kvůli desítkám kilometrů upravených tras řada běžkařů, kteří počtem převyšují vyznavače sjezdového lyžování. Velkou atrakcí jsou také ledové sochy, které letos vidělo rekordních více než 70 tisíc lidí.