Bývalá transfúzní stanice nebo jesle. Jihomoravský kraj hledá možnosti, kde ubytovat seniory

V domovech pro seniory na jižní Moravě stále chybí volná místa. Na některá lůžka čekají žadatelé i víc než rok. Aktuálně je na seznamu skoro dva a půl tisíce zájemců. Kraj proto plánuje stavbu čtyř nových zařízení. Největší by mohlo vzniknout v Brně na místě bývalé transfúzní stanice. V Bučovicích by měl nový domov důchodců vyrůst v areálu zchátralých jeslí.

Manželé Vránovi žijí v bučovickém domě s pečovatelskou službou už pět. Ještě déle ale čekali, než na ně přišla řada. „My jsme tady měli žádost skoro sedm roků. Děti už odešly z domova, a tak to pro nás bylo velký. Tady se uvolnil byt, tak nám ho nabídli. Šli jsme se podívat, vzali jsme si ho, opravili a jsme tu spokojení,“ řekla Jana Vránová.

Teď místo deseti tisíc korun měsíčně platí sedm. Pro podobné zájemce v domě o 55 lůžkách aktuálně volné místo není. Zato mají o 86 žádostí na čekací listině navíc. „Za celý rok jsme byli schopní uspokojit pouze čtyři uchazeče, v listopadu uspokojíme další dva,“ řekl ředitel polikliniky – správy DPS Bučovice Karel Obhlídal.

Kraj nechce stavět nové, ale přestavovat staré domy

Změnit by to měl v budoucnu nový domov důchodců. Mohl by vyrůst v areálu bývalých zchátralých jeslí, jen pár kroků od domu s pečovatelskou službou. „Tento rok kraj schválil čtyřicet milionů, tak doufáme, že se něco pohne dopředu. Jedná se o dvoupatrovou budovu s tím, že by tam mohlo být padesát lůžek,“ plánuje starosta Bučovic Jiří Horák (KDU-ČSL).

Sto deset míst pro seniory by mělo vzniknout i ve zchátralé budově bývalé transfuzní stanice v brněnské Tomešově ulici. Kraj aktuálně uvažuje o takzvaném PPP projektu. Veřejné služby by mohl kraj poskytovat ve spolupráci se soukromníkem. „Rada Jihomoravského kraje odsouhlasila vypracování studie proveditelnosti, aby zvážila varianty přestavby, aby tam mohl vzniknout domov pro seniory, domov se zvláštním režimem a odlehčovací služby,“ řekla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Kde by na jihu Moravy měly vzniknout nové domovy pro seniory
Zdroj: ČT24

Kromě Brna a Bučovic uvažuje kraj o dalších dvou projektech. Padesátka míst by mohla přibýt taky v Miroslavi na Znojemsku a dvaapadesát v Hustopečích na Břeclavsku. V celém kraji je celkem téměř šest tisíc lůžek, z toho přes 2700 v domovech pro seniory a témeř 3300 v domovech se zvláštním režimem. Na volná místa čeká skoro dva a půl tisíce lidí. Z toho zhruba 1400 poptává místo v domově pro seniory a na domovy se zvláštním režimem je pak přes jedenáct stovek čekatelů.

Za nelegální dům pro seniory rozdal soud v Blansku podmínky

Nedostatku míst v domovech důchodců využívají podvodníci. Za provoz nelegálního domova pro seniory v Kunštátu potrestal podmíněnými tresty Okresní soud v Blansku tři ženy a jednoho muže. Kromě neoprávněného podnikání byli někteří z nich odsouzeni i za podvod. 

Na špatný stav seniorů upozornila už v roce 2014 ombudsmanka, která v neregistrovaném zařízení byla na kontrole. Zařízení ve stejném roce činnost ukončilo. Ve zprávě ombudsmanka tehdy uvedla, že centrum je provozováno v bývalém kulturním domě, v jehož spodní části je diskotéka. Klienti podle ní neměli šanci dostat se ven na vzduch, protože zařízení nemělo zahradu. Na lůžkách byly podomácky vyrobené postranice z překližky a pouta na přivazování. Žádný ze zaměstnanců, kteří se starali o klienty, nebyl zdravotnickým pracovníkem. 

Trendem je budování komunitních domů a seniorparků

Vedle rozšiřování kapacit v klasických domovech pro seniory je trendem posledních tří let budování alternativního bydlení, takzvaných komunitních domů a senior parků. Například od září bydlí třiadvacet seniorů v komunitním domě v Hodoníně. Dům provozuje město, nájemníky vybírala sociální komise.

Komunitních domů je na jižní a východní Moravě dalších jedenáct. Vlastní je města nebo soukromníci. Lidé v nich platí snížené nájemné, podle velikosti zhruba do šesti tisíc korun měsíčně. O trochu dražší je bydlení v senior parku. Jeden z nich je například v Medlově na Brněnsku, kde je od roku 2014 čtyřicet bezbariérových bytů. Nájemné je v nich od sedmi do devíti tisíc korun. Energie a asistenční služby pak senioři platí zvlášť.