Na rozvoj bydlení půjde více peněz

Na rozvoj bydlení půjde více peněz (zdroj: ČT24)

Na rozvoj bydlení půjdou v příštím roce dvě miliardy a 170 milionů korun. Vláda odsouhlasila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení - ten oproti loňsku mírně poroste. Peníze půjdou třeba na modernizaci bytových domů, výstavbu nájemních bytů nebo podporu pro mladé. Fond poskytuje zvýhodněné úvěry a také dotace.

Příkladem areálu, který vznikl s přispěním Státního fondu rozvoje bydlení, je Senior park v Medlově u Brna. Tamní obyvatelé jsou soběstační, čas ale tráví společně. Jednou z nich je Klementina Sosnarová, která si byt pronajala před víc než rokem.

V Senior parku je takových bytů čtyřicet. Areál za 45 milionů vyrostl za rok a půl, a přes dvě třetiny prostředků poskytl právě státní fond.

„Máme splatnost třicet let a díky nízké úrokové sazbě jsou i měsíční splátky přijatelné tak, že vychází z nájmů, které vybíráme,“ říká jednatel Senior Parku Medlov Jaroslav Plesník.

Státní fond rozvoje bydlení podporuje výstavbu domů a bytů pro konkrétní skupiny obyvatel. Vedle seniorů přispívá také mladým lidem do třiceti let nebo zdravotně handicapovaným. A peníze jdou také na modernizaci bytových domů. Například na zateplení nebo výměnu oken.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nově bude možné z fondu platit i úpravy okolí domů. Dosud totiž mohlo opravy veřejných prostranství hradit pouze ministerstvo pro místní rozvoj. Od ledna ale bude úvěry a dotace na ně poskytovat fond.

„Spojujeme dohromady takzvané regenerace panelových sídlišť, kde se půjčky i dotace budou dávat na jednom místě. To znamená, že žadatel, ať už je to obec, nebo sdružení vlastníků jednotek, může přijít právě na Státní fond rozvoje bydlení,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO).

Novinkou podle mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení Karolíny Smetanové je ale částka, kterou mohou lidé nebo obce dostat. Ta může dosáhnout až výše devadesáti procent rozhodných výdajů.

Za peníze mohou vzniknout třeba dětská hřiště, sportovní plochy nebo parkoviště.