Nedostatku zařízení pro seniory využívají podvodníci

Na tuzemských seniorech se za poslední rok snažila vydělat skoro stovka nelegálních ubytovacích a sociálních zařízení, což je více než v předešlých letech. Nejvíc jich odhalil Moravskoslezský kraj, Jihomoravský a Olomoucký, zjistilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Právě před rokem stát proti sociálním domovům přitvrdil a pokračuje dál. Od srpna by se měla pokuta zvýšit na dva miliony korun a větší pravomoci budou mít krajské úřady. Počítá s tím novela o sociálních službách, která je teď v Senátu.

Krajské úřady mohou lépe kontrolovat domovy pro seniory díky návodu Ministerstva práce a sociálních věcí. Zvýšil se tak počet jejich odhalení. Pokuty dosáhly celkem 8 milionů korun. Zatím ale zaplatila jen polovina provozovatelů. Nejčastěji úřady postihovaly zařízení bez registrace nebo předražené služby.

Podvodníkům nahrává, že v tuzemských domovech pro seniory je z 96 % plno. Loni musely domovy pro seniory odmítnout přes 60 tisíc žadatelů. Navíc podle sociálních pracovníků řada lidí neví, jak při hledání kvalitního zařízení postupovat. „Je potřeba se tam podívat, potřeba se tam bavit s personálem,“ popsal ředitel Ústavu sociálních služeb v Praze 4 Jan Schneider. A zájemce by měl také trvat na smlouvě, v žádném případě si nesmí nechat vzít majetek.

Nedostatku zařízení pro seniory využívají podvodníci (zdroj: ČT24)

Samozřejmě záleží na konkrétním místě. Praha patří k městům, kde je velká poptávka. Momentálně tady úřady evidují 6000 žádostí. Čekací lhůty se dají počítat někde na dny, jinde na roky. Alternativou k nim mohou být stacionáře, osobní asistence nebo terénní služby.

Do desíti let šest tisíc lidí starších 90 let

Lékaři však opakovaně varují, že Česko není připravené na stárnutí populace a také nemá systém dlouhodobé péče o seniory. Přitom se lidé budou dožívat stále vyššího věku. Podle odhadů demografů by mohlo v roce 2025 žít v Česku skoro šest set tisíc lidí starších osmdesáti let.

Největším problémem je podle odborníků nedostatečná provázanost zdravotního a sociálního systému. „Zákony, které vydává ministerstvo zdravotnictví, se naprosto míjejí se zákony, které vydává ministerstvo práce a sociálních věcí,“ upozornil místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.

Senioři by se například mohli dostat do situace, kdy na pečovatelské služby nebudou mít peníze. Zástupci lékařské společnosti, kanceláře Světové zdravotnické organizace a geriatři vyzvali vládu, aby se situací začala okamžitě zabývat, a navrhují zavedení takzvaného ošetřovatelského pojištění, které funguje například v Německu.