Jihomoravský kraj chystá nový rozpočet. Bude se víc opravovat než stavět

Jihomoravští radní dnes začali tvořit první návrhy krajského rozpočtu na rok 2018. Miliardy korun budou rozdělovat jinak než v předchozích letech. Bude se míň stavět a víc opravovat. Týká se to hlavně zařízení jako jsou školy či domovy pro seniory.

Zatím ale není shoda na tom, jak přesně se peníze rozdělí. Každé ze čtyř koaličních uskupení má jiné priority. Hlavně podle odboru, který řídí.

„Je potřeba se vyrovnat s humanizací v sociálních službách. Myslím si, že do roku 2017 úplně nepatří bydlení 8 klientů na jednom pokoji v sociálním zařízení,“ řekla první náměstkyně hejtmana Taťána Malá /ANO/.

Sociální demokraté zase chtějí investice do silnic a zdravotnictví. „Já za sebe říkám, že bych chtěl zachovat minimálně stejnou výši finančních prostředků do oblasti dopravy, aby se dařilo zlepšovat stav krajských komunikací. Samozřejmě chceme posílit finanční prostředky do zdravotnictví,“ řekl náměstek hejtmana Roman Hanák ze sociální demokracie.

Starostové chtějí investovat do rozvoje venkova, TOP 09 zase do školství.

Podle hejtmana je rozpočet připravený dobře (zdroj: ČT24)

Ekonomika roste a to je přínos i pro krajský rozpočet. Přesto se na všechny návrhy nedostane. Radní třeba potřebují rezervu přes 300 milionů na platy v sociálních službách. Ty od letošního roku nařídila zvýšit vláda. Není ale jisté, jestli na ně příští rok opět pošle dotaci.

Kraj letos funguje s téměř 20timiliardovým rozpočtem. Zatím z něj vyčerpal více než polovinu. Nejvíce peněz spolkne školství - za celý rok to má být téměř 12 miliard korun. Po více než miliardě zatím kraj investoval do oprav silnic a taky do sociálních služeb.