Z Česka denně zmizí 15 hektarů úrodné půdy. Smržice se i kvůli tomu potýkají se záplavami

Vlivem nešetrného hospodaření s půdou, rozvoji logistických komplexů nebo bytové zástavbě přichází Česko ročně přibližně o pět tisíc hektarů zemědělské půdy. Denně jde o 15 hektarů, sdělil krajinný ekolog Bořivoj Šarapatka. Problémy s erozí postihují nejen půdní fond na jižní Moravě, ale také obce v Olomouckém kraji.

Například Smržice se kvůli nevhodně spravovaným pozemkům potýkají se záplavami. „Po přívalových deštích steče z polí obrovská vlna do obce,“ sdělila starostka obce Hana Lebedová (ODS).

Území, ze kterého stéká do obce záplavová vlna, je podle ní velké asi 25 hektarů. „V červenci během 20 minut spadlo 80 milimetrů srážek. To je enormní množství vody, které se naakumulovalo a vteklo do obce,“ dodala s tím, že zemědělci již pole oseli vojtěškou. Ta dokáže v případě menších dešťů záplavám zabránit.

„Pokud ale naprší více než 20 milimetrů, ani vojtěška nepomůže,“ dokončila starostka Smržic.

Ve Smržicích zasahovali hasiči například v souvislosti s červencovými silnými bouřkami. „V některých objektech, jako jsou sklepy, kotelny a níže položené místnosti, bylo deset až 20 centimetrů vody, jinde hladina dosáhla výšky až jednoho metru. Na mnoha místech si situaci vyřešili sami majitelé, kteří si vodu ze sklepů odčerpali, jinde kanalizací plynule odtekla pryč,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Podle krajinného ekologa Bořivoje Šarapatky postihuje vodní eroze asi padesát procent území ČR. „Půda je utužená a voda špatně vsakuje,“ zmínil s tím, že lidé by měli o půdní fond více pečovat.

Měli bychom si uvědomit, že půdu potřebujeme. Měli bychom se podle toho k ní chovat.
Bořivoj Šarapatka
krajinný ekolog, Univerzita Palackého v Olomouci

Klimkovice nechtějí zástavbu orné půdy

V sousedním Moravskoslezském kraji aktuálně brojí lázeňské město Klimkovice proti územnímu plánu, který sousední Ostrava schválila v roce 2014. Klimkovice nesouhlasí s další výstavbou na hranici katastru města a ostravské městské části Poruba. Obávají se nejen toho, že by se obě města další zástavbou víceméně propojila, ale i dalšího rozšiřování porubské logistické zóny.

Klimkovice již v červnu podaly na krajský úřad podnět k zahájení přezkumného řízení, jehož cílem je zrušení územního plánu Ostravy v dané lokalitě. Podle starosty Klimkovic Zdeňka Husťáka (ČSSD) město proti rozšiřování zástavby vystupuje už od roku 2010 a na problematiku opakovaně upozorňovalo.

Klimkovicím se nelíbí, že se kvůli zástavbě bude likvidovat další kvalitní orná půda, což je v rozporu s proklamovanou zemědělskou politikou. Obavy mají i ze zvýšeného dopravního zatížení Klimkovic.