Mladíci obvinění ze zapálení kostela v Gutech zůstávají ve vazbě

Dva mladíci obvinění ze zapálení vzácného dřevěného kostela v Třinci-Gutech zůstávají za mřížemi. Ostravský krajský soud totiž zamítl jejich stížnost na vazbu. Třetího mladíka stíhá policie na svobodě. Vyšetřování požáru by mohlo skončit ještě letos.

„Soud stížnost zamítl. Ponechal obviněné ve vazbě. Důvody jsou stejné jako v případě rozhodnutí okresního soudu,“ uvedl dozorující státní zástupce Josef Šuhaj. Potvrdil tak informaci, kterou přinesla ČT24 na Twitteru.

U jednoho z obviněných hrozila možnost, že by se kvůli hrozbě vysokého trestu (až 15 let vězení) vyhýbal trestnímu řízení. U obou pak i to, že by mohli pokračovat v trestné činnosti.

Podle Šuhaje by vyšetřování okolností požáru mohlo skončit ještě v letošním roce. „Je to reálné. Může se ale stát cokoliv,“ upozornil. Čekat se podle něj bude například na znalecké posudky i důkladné vyčíslení vzniklé škody.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech shořel počátkem srpna. Pocházel z 16. století, mnoho jeho vybavení bylo původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl za 4,3 milionu korun zrekonstruován. Hmotné škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů korun, historická ztráta je ale nevyčíslitelná.

Záhy po požáru se začalo uvažovat o obnově kostela. Většinu nákladů by měla pokrýt pojistka, o další náklady je připraveno se podělit ministerstvo kultury a město. Lidé také mohou přispívat ve veřejné sbírce.