Lidé už mohou přispívat na obnovu kostela v Třinci-Gutech. Začne se stavět příští rok

Kostel v Třinci (zdroj: ČT24)

Od úterka mohou lidé přispívat do veřejné sbírky na obnovu dřevěného kostela Božího těla v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku, kterou vyhlásila radnice. Peníze mohou posílat na zvláštní účet číslo 7657654/0300 zřízený u Československé obchodní banky, sdělil Patrik Žondor z třinecké radnice. Kostel se má začít stavět příští rok na podzim.

Hotový by měl být na jaře 2019. Náklady se odhadují na 20 milionů korun. Biskupství, které je vlastníkem, už nechalo vypracovat projekt, potvrdil vedoucí stavebního odboru diecéze Václav Kotásek. Kostel shořel minulý týden, z úmyslného zapálení jsou obviněni tři mladíci.

Kotásek dodal, že do konce srpna by pak měli odborníci rozebrat trosky, převézt použitelné prvky do skladů v Třinci. Z nich by měli vyčíst co nejvíce informací. „Například kde přesně byly kolíky, které spojovaly jednotlivé trámy. To vše bude potřeba vědět, až začne stavba,“ řekl.

Naším cílem je, aby vznikla co nejvěrnější vědecká rekonstrukce kostela. Kostel bude opět z dubového, jedlového a smrkového dřeva. To dodají biskupské lesy. Těžba dřeva by měla začít ještě letos v zimě.
Václav Kotásek
vedoucí stavebního odboru diecéze
Projektová dokumentace použitá při opravě kostela v roce 2012
Zdroj: ČT24/Markéta Radová

Podle něj bude mít biskupství stavební povolení na podzim příštího roku. Hned pak by měly začít práce. „Trámy se budou opracovávat na místě. Hrubá stavba bude hotova pravděpodobně ještě v zimě. Předpokládáme, že na jaře či v létě kostel zpřístupníme veřejnosti,“ doplnil.

Náklady na stavbu nyní odhaduje na 20 milionů korun. Z velké části by je měla pokrýt pojistka. Peníze z dnes vyhlášené sbírky by se pak měly použít především na vybavení interiérů. „Už dnes víme, že nebudeme vytvářet kopie soch a obrazů, které tam byly. Budeme o tom ještě jednat s památkáři,“ řekl.

Vzácný kostel z 16. století shořel minulý týden. Z úmyslného zapálení kostela policie obvinila tři mladíky, dva z nich poslal soud do vazby. Motiv jejich činu je zatím neznámý. Hmotná škoda půjde podle odhadů do desítek milionů korun, historická škoda je ale nevyčíslitelná.

Mše v Třinci-Gutech (zdroj: ČT24)

Sbírka nemá limit

Třinecká starostka Věra Palkovská (SNK) už v pondělí řekla, že peníze, které se na účtu sejdou, budou sloužit pouze na obnovu kostelíku. Sbírka podle ní nebude mít žádný finanční limit. Očekávané náklady na obnovu vzejdou až ze zpracovaného projektu. Starostka řekla, že eviduje velký zájem ze strany možných dárců z okolních měst i firem, ale i lidí z Česka a Slovenska. 

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech shořel minulý týden v noci na středu. Pocházel z 16. století, velká část jeho vybavení byla původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2011 a 2012 byl za 4,3 milionu korun zrekonstruován. Z úmyslného zapálení policie obvinila tři mladíky. Dva z nich jsou ve vazbě. 

  • V dubnu roku 2002 vyhořel renesanční kostel v Hrabové. O dva roky později již byla otevřena jeho dřevěná novostavba. Výstavba repliky kostela svaté Kateřiny Alexandrijské stála 21 milionů korun a spotřebovalo se při ní bezmála 500 metrů krychlových beskydského dřeva. 
  • Na Pustevnách v Beskydech se pak letos začal stavět nový Libušín. Chata vyhořela na začátku března 2014. Oheň zničil zejména pravou část Libušína, umělecky nejhodnotnější jídelnu. Požár způsobila nevhodná konstrukce komínu a odvodu spalin kachlových kamen. Letos začalo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které Libušín spravuje, se stavbou nového Libušína podle tradičních postupů. Chata by měla opět začít sloužit na podzim 2019. Obnova by měla celkově vyjít na 100 milionů korun. Na obnovu se pořádala sbírka, do které lidé poslali asi deset milionů korun. Spolu s penězi od krajů, firem a dalších se vybralo asi 16 milionů korun. Další peníze získá muzeum od pojišťovny a svého zřizovatele, ministerstva kultury.
  • Hořelo také například v jedné z budov zámku v Plumlově na Prostějovsku. Požár z loňského října měl závažné následky – zůstaly po něm ohořelé trámy, zničená krytina a poškozené zdi. Řemeslníci ale už začali s opravami. Ve veřejné sbírce na ně totiž přispěli lidé z celé republiky.
  • V říjnu 2008 zachvátil požár secesní Průmyslový palác a zničil jeho levé křídlo. Škoda na architektonické památce z roku 1891 byla odhadována na miliardu korun. Příčinou nočního požáru byl elektrický vařič, který zůstal zapnutý v jednom z výstavních stánků. Na místě vyhořelého křídla je provizorní stan. Teprve o devět let později vedení Prahy schválilo výběr dodavatele projektové dokumentace na dostavbu. Až bude Praha tyto dokumenty mít, vypíše na jejich základě tendr na dodavatele stavby. Do té doby bude na místě křídla montovaný stan.
  • Původní Petrovu boudu, která patřila mezi nejstarší krkonošské boudy, avšak od roku 2008 byla kvůli chátrání uzavřena, zničil požár v srpnu 2011 (podle hasičů byl oheň založen úmyslně). Loni v květnu začala stavba nové Petrovy boudy. Podle Martina Havlíka ze společnosti Snowy Chalet, která objekt za zhruba 120 milionů korun buduje, by měla být dokončena v roce 2019.