Mladíci obvinění ze zapálení kostela v Gutech si stěžují na vazbu

Nesouhlasí s vazbou (zdroj: ČT24)

Dva mladíci obvinění z úmyslného zapálení vzácného kostela v Třinci-Gutech podali stížnost proti rozhodnutí soudu, který je poslal do vazby. Jejich pobytem ve vazbě se tak bude zabývat Krajský soud v Ostravě. Třinecká radnice mezitím uvedla, že vyhlásí ve středu veřejnou sbírku na obnovu kostela ze 16. století.

„Mohu potvrdit, že oba obvinění si podali stížnost. Další informace momentálně k případu zveřejňovat nebudeme,“ řekl dozorující státní zástupce Josef Šuhaj.

Policie v souvislosti s požárem kostela obvinila tři mladíky. Dva jsou ve vazbě, třetí je vyšetřován na svobodě. Důvodem, proč státní zástupce podal návrh na vazbu, je u jednoho z obviněných možnost, že by se kvůli hrozbě vysokého trestu (až 15 let vězení) vyhýbal trestnímu řízení, ale také to, že by obvinění mohli pokračovat v trestné činnosti.

Dosud nebyli trestáni a není známo, že by už něco spáchali před zapálením kostela. Jeden z pachatelů ale měl vytipovánu ještě minimálně jednu sakrální památku.

Motiv činu zatím není jasný. Třetí obviněný je vyšetřován na svobodě. Podle dostupných informací šlo spíše o pomocníka, který víceméně pomohl odhalit další dva pachatele.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech shořel minulý týden v noci na středu. Pocházel z 16. století, velká část jeho vybavení byla původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století.

V letech 2012 až 2014 byl za 4,3 milionu korun zrekonstruován. Hmotné škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů korun, historická ztráta je ale nevyčíslitelná.

Záhy po požáru se začalo uvažovat o obnově kostela. Většinu nákladů by měla pokrýt pojistka, o další náklady je připraveno podělit se ministerstvo kultury a město. To dnes schválilo vyhlášení veřejné sbírky.

V neděli se na místě konala mše. Přišlo na ni na 300 lidí. Další desetitisíce sledovaly živý přenos na sociální síti Facebook.

Sbírku na kostel schválila rada

Na pondělním mimořádném zasedání souhlasila rada města se sbírkou na vyhořelý kostel. Sbírku ale ještě předtím musí schválit i krajský úřad, dodala starostka Třince Věra Palkovská.

Rada města souhlasí s konáním veřejné sbírky na obnovu kostela. Ještě během úterý očekáváme souhlas krajského úřadu. Ve středu pak zveřejníme číslo konta. Peníze, které se na něm sejdou, budou sloužit pouze na obnovu kostelíku.
Věra Palkovská
starostka Třince

Sbírka podle ní nebude mít žádný finanční limit. Očekávané náklady na obnovu vzejdou až ze zpracovaného projektu.

Starostka už nyní eviduje velký zájem ze strany možných dárců. „Obracejí se na mě zástupci okolních měst i firem, že by chtěli přispět, také soukromé osoby z Česka a Slovenska,“ řekla. Ve středu bude ještě jednat s biskupem. „Chceme mluvit o tom, jak ještě může být město prospěšné. Nejde jen o peníze,“ dodala.

Dárci podle Palkovské mohou přispět i 24. září, kdy se bude v Třinci konat tradiční charitativní Koncert Srdce Evropy, na kterém vystoupí například Michal Hrůza se svojí kapelou. „Letos bude koncert věnovaný obnově kostela. Zástupci firem budou moci předat šeky přímo biskupovi. Drobní dárci budou moci přispět do kasiček,“ uvedla.

Předpokládá se, že se úkolu ujme tým, který pracoval na obnově kostela v Ostravě-Hrabové. Tehdy řemeslníci odvedli dobrou práci, i když to bylo poprvé, co na takovém projektu spolupracovali.
Michal Zezula
ředitel Národního památkového ústavu Ostrava

Obnovení dřevěného kostela vítá ředitel Národního památkového ústavu Ostrava Michal Zezula. „Bude to nejlepší postup, jak zahladit způsobené škody,“ řekl. Projekt na obnovu bude řešit vlastník nemovitosti, tedy biskupství. 

Reportáž: Experti prohlédli spáleniště dřevěného kostela v Gutech (zdroj: ČT24)

Zezula a jeho lidé na místě působili už v prvních hodinách po požáru. I dnes jednotlivé kroky konzultují s biskupstvím. Podle Zezuly je možné, že některé prvky, které požár nezničil, budou použity při stavbě nového kostelíku. „Například může jít o okenní a dveřní kování nebo další předměty z kovu,“ řekl.