Další vlakové výluky na jihu Moravy. Autobusy nahradily vlaky z Křižanova a Tišnova

Od soboty na hranici Jihomoravského kraje a kraje Vysočina komplikuje vlakovou dopravu další výluka. Rychlíky z Křižanova do Brna nejezdí vůbec, autobusy nahradily osobní vlaky i v okolí Tišnova. První prázdninový všední den přesto větší komplikace nepřinesl.

Už měsíc trvá omezení na brněnském hlavním nádraží. Většina spojů zastavuje místo něj na provizorním Dolním nádraží nebo v Židenicích, odkud jezdí do centra posílená městská doprava. Teď se k němu přidala i výluka v Křižanově a v Tišnově.

Jindy klidné a málo frekventované nádraží v Křižanově je od soboty cílovou stanicí všech rychlíků jedoucích z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna. Na autobusy tu budou přesedat denně stovky lidí.

Výluková zastávka v Křižanově
Zdroj: ČT24

Železničáři budou opravovat tunely

Z Křižanova mohou cestující směrem do Tišnova pokračovat také osobními vlaky. Ani ty ale nejedou přímo. Končí už po jedenácti minutách ve Vlkově u Tišnova a lidé musejí opět přestoupit na autobusy. „My budeme opravovat tunely mezi Řikonínem a Vlkovem, jsou to dva tunely, budeme opravovat obě koleje, částečně se dotkneme i části výhybek a stanice Řikonín,“ zdůvodnila výluku mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Kateřina Šubová.

V Kuřimi rekonstruují nádraží

Rekonstrukce nádraží v Kuřimi zase svedla provoz z Tišnova do Brna pouze na jednu kolej. Aby se vlaky vyhnuly, jezdí teď v upravených časech. „Budou vyjíždět z Brna o 4 minuty dříve a z Tišnova o 4 minuty později, to znamená pro cestující, že v Modřicích se rozváže těsný přípoj mezi tou břeclavskou a tišnovskou větví linky,“ řekla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Opravy na železnici by měly na Tišnovsku trvat do konce srpna.

Před hlavním nádražím v Brně opravují nástupiště MHD

K tomu všemu se přidala ještě rekonstrukce nástupišť tramvají před brněnským hlavním nádražím. Zastávka Hlavní nádraží je přeložena pro linky 1 a 2 jedoucí ve směru na Malinovského náměstí a pro noční linky zastavující na 2. koleji před budovu České pošty,  pro linky 4 a 9 jedoucí od náměstí Svobody na 7. kolej (u restaurace Padowetz), pro linky 8, 60 a 61  jedoucí ve směru na Nové sady a noční linky zastavující na 3. koleji před budovu České pošty a pro linku 12 jedoucí ve směru na Nové sady na 1. kolej. Komplikace pro cestující potrvá tři týdny.

Tramvaje a autobusy před hlavním nádražím v Brně nezastavují (zdroj: ČT24)